Tavaszi „nagytakarítás” a szervezetben

Az ünnepi, majd a farsangi vacsorákat, mulatságokat kísérő bőséges táplálkozás – a túlzott hús- és édességfogyasztás, a zsiradékban gazdag étrend – megterheli szervezetünket, ami a salakanyagok felhalmozódásában és a sav-bázis egyensúly savas irányba történő eltolódásában jelentkezik. Tovább rontja a helyzetet a hosszú, hideg tél, a kevés napfényes óraszám, a mozgásszegény életmód, ami mind-mind kimeríti szervezetünk vitamin- és ásványianyagraktárait, legyengíti immunrendszerünket, ezért kevésbé vagyunk ellenállóak a kórokozókkal szemben.
 
Mindezt csak tetézik az egyre súlyosbodó környezeti ártalmak. A jég és a hó miatt kiszórt só igénybe veszi nemcsak a nyálkahártyánkat, hanem a bőrünket, keringésünket és kiválasztásunkat is. A munkahelyi és az otthoni problémák, a hajszoltság, a stresszhelyzetek felborítják lelki egyensúlyunkat. Márpedig lelki és testi egészség külön-külön nem létezik, csak testi-lelki harmónia esetén lehetünk egészségesek. Ahhoz, hogy ezt visszanyerjük, megerősítsük, ajánlott a tavaszi belső „nagytakarítás”, azaz a méregtelenítés.
 
Tavaszi nagytakarítás
 
Zöldség, gyümölcs
A szervezetünkben felhalmozódó salakanyagok eltávolítását elősegítve együnk rostban gazdag élelmiszereket: teljes kiőrlésű gabonaféléket és abból készült termékeket, száraz hüvelyeseket, zöldségeket, főzelékféléket, gyümölcsöket, olajos magvakkal kiegészítve. A gabonafélék és a száraz hüvelyesek magnéziumban, káliumban gazdagok, jótékony hatásúak az idegrendszer és az izmok működésére, amihez magas B-vitamin- tartalmuk is hozzájárul. Élelmirost-gazdagságuk révén szerepük van az egészség megőrzésében, a szív-, érrendszeri betegségek, bélbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás megelőzésében.
 
A zöldségeknek és a gyümölcsöknek alacsony az energia-, zsiradék- és fehérjetartalma. Magas rost-, vitamin- (béta karotin, Cés K-vitamin, folsav), ásványi anyag- (magnézium, kálium, foszfor, cink, szelén) és víztartalmuk révén kiválóan alkalmasak a szervezet méregtelenítésére, testsúlycsökkentésre, a daganatos és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésére, az immunrendszer serkentésére és a sejtek regenerációjára. Ismert az ananász zsírégető tulajdonsága, a savanyú káposztában lévő tejsav bélfl órát jótékonyan befolyásoló hatása és a sárgarépa, a sütőtök bőrvédő szerepe. A gyümölcsök és zöldségek számos biológiailag aktív anyagot, antioxidánst, flavonoidokat is tartalmaznak, amelyek gyulladásgátló hatásúak.
 
Mire figyeljünk?
Ételeinkhez ép, egészséges, friss gyümölcsöket és zöldségeket vásároljunk és használjunk fel. Zöldség- és gyümölcsleveknél hozzáadott cukrot, tartósítószert és mesterséges színezéket nem tartalmazó, lehetőleg biotermesztésből származó, kíméletes feldolgozással készülő termékeket válasszunk.
 
Méregtelenítő kúra idején megtisztul a szervezetünk, elégeti tartalékait, eltávolítja a toxikus anyagokat, növelve ezzel ellenálló képességünket. Ez idő alatt mellőzzük a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a kávét és a fekete teát! Figyeljünk a bő folyadékbevitelre, ami segít a méreganyagok kiürítésében. Igyunk naponta 2,5-3 liter folyadékot, ami lehet víz, szénsavmentes ásványvíz, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglé vagy – idő hiányában – kész biogyümölcs- és zöldséglé, zöldbúzafű-lé, zöldtea, gyógytea. Utóbbit csak az előírt mennyiségben és ideig szabad fogyasztani, mert méreggé válhat. A belső megtisztulást segíti a szauna, a gőzfürdő, a masszázs és a mozgás is.
 
Tavaszi nagytakarítás
 
Rendszeres mozgás
A méregtelenítő kúra befejezése után vezessük be a heti egyszeri gyümölcs-, zöldség-, gyümölcslévagy zöldséglénapot. Ekkor szervezetünk kiüríti az összegyűlt salakanyagokat, és helyreáll a savas irányba elcsúszott sav-bázis egyensúly.
 
Táplálkozásunkban továbbra is a teljes kiőrlésű gabonafélékre, a zöldség-, gyümölcsfélékre, a belőlük készült levekre, nektárokra és az olajos magvakra helyezzük a hangsúlyt. Utóbbiból napontakétnaponta egy kisebb marékkal fogyasszunk.
 
Ezeket kiegészítve bővíthetjük étrendünket nagyon sovány és kis mennyiségű állati eredetű fehérjével. Ilyenek a fehér húsok (csirke, pulyka, hal), valamint a zsírszegény tejek és tejtermékek (sajt, natúr kefi r, joghurt). A jó minőségű fehérjére szükség van ahhoz, hogy testsúlycsökkentés, alakformálás esetén ne az izmok épüljenek le, hanem csak a felesleges zsírraktárak fogyjanak el.
Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, az egészséges táplálkozást ki kell egészítenie a rendszeres testmozgásnak, amely gyorsítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, égeti a zsírraktárakat, s energiát ad terveink és elhatározásaink megvalósításához.
 
Feigl Edit dietetikus