Településőrök segítik a közterület-felügyelőket

A kerületi közterületek rendjének biztosításában mostantól településőrök is közreműködnek. Jelenlétüknek köszönhetően jóval hatékonyabbá válhat a Hegyvidéki Közterület-felügyelet.

A fővárosban az elsők között nyert pályázati támogatást településőrök alkalmazására a hegyvidéki önkormányzat: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium hét fő foglalkoztatásának finanszírozását vállalta át. Ők mindannyian a helyi közterületfelügyelet irányítása alatt végzik feladataikat.

Mint ismeretes, szeptember 1-jén – a hegyvidéki közterületek rendjének hatékonyabb biztosítása érdekében – az önkormányzat átvette a fővárostól a közterületfelügyeleti feladatok ellátását. Az új, kerületi közterület-felügyelet kiemelt figyelmet fordít a lakosságot különösen irritáló jelenségek – zöldterület-károsító tevékenységek, illegális szemétlerakás, szemetelés, engedély nélküli árusítás, tiltott helyen történő dohányzás és alkoholfogyasztás, parkolási anomáliák – visszaszorítására, de a bűnmegelőzésben való részvétel, a rendőrséggel való együttműködés is prioritást élvező feladat.

Dávid Gábor Tamás, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet vezetője lapunknak elmondta: szervezetük működését a jövőben településőrök is segítik, akik nem rendelkeznek hatósági jogosítványokkal, ám remekül kiegészítik a közterület-felügyelőket, azaz velük együtt, párban pásztázzák a kerületi utakat. Ezzel lényegében sikerült megduplázniuk a közterületi jelenlétet: jelenleg hét közterület-felügyelő szolgál a Hegyvidéken, akik mellett immáron ugyanennyi településőr is dolgozik.

z.