Természetesen az allergia ellen

Az allergiás tünetek enyhítésére a gyógyszeres kezelés mellett, vagy egyéntől függően akár helyette is alkalmazhatjuk a homeopátiás szereket, igénybe vehetünk akupunktúrás kezelést, vagy elsajátíthatunk bizonyos stresszkezelő technikákat. Ezek segítségével már ebben a pollenszezonban is folyamatos tüsszögés és orrdugulás nélkül élvezhetjük a nyarat.
A két leggyakoribb légúti allergén, a parlagfű és a fekete üröm virágzása július közepén, augusztus elején kezdődik. A hirtelen jött meleg következtében azonban már korábban számíthatunk az allergiás tünetek megjelenésére, így fontos idejében felkészülnünk – erre hívják fel a figyelmet a Budai Allergiaközpont szakorvosai.
 
Homeopátia és akupunktúra
A homeopátiás szerek a szervezet öngyógyító képességének fokozásával szüntetik meg az allergiás tüneteket. A megfelelő készítmény kiválasztása egyénre szabottan, a beteg pontos megfigyelése és részletes kikérdezése után történik. Már meglévő tünetek mellett elkezdett homeopátiás terápiával a tünetek csökkenését és teljes megszűnését érhetjük el. A kezelés a szakorvos javaslata alapján már kisgyermekkortól kezdve is alkalmazható.
 
Az allergiás megbetegedések – szénanátha, asztma – kezelésének egyedi megközelítését kínálják a keleti gyógymódok, azon belül is az akupunktúra. Az akupunktúrás kezelés történhet rendkívül vékony tűvel, amelynek behelyezése szinte alig okoz fájdalomérzést. Lehetőség van lézerterápiára is, ez fájdalommentesen ingerli az akupunktúrás pontokat, ami előnyt jelent a gyerekek és az érzékenyebb felnőttek gyógyításában. Amennyiben gyógyszermentesen szeretnénk tüneteinktől megszabadulni, a tünetek felléptekor vagy azt megelőzően kell felkeresni akupunktúrás szakembert.
 
termeszetesen
Az allergiavizsgálat után jöhet a természetes gyógykezelés
 
Stresszkezelés és sós levegő
Az allergiás panaszok megjelenésében, fokozódásában az egyéni hajlam mellett a testet-lelket érő környezeti hatások is jelentős szerepet játszanak. A túlzott stressz egyrészt hozzájárulhat az allergiás betegség megjelenéséhez, másrészt tovább erősítheti a már meglévő tüneteket. A folyamatos tüsszögés, orrdugulás nemcsak a nappali tevékenységek végzését nehezíti meg, de az éjszakai nyugodt pihenést is akadályozza. Fáradtan, kialvatlanságtól küszködve pedig még nehezebben viseljük a mindennapok megpróbáltatásait.
 
Ilyen esetekben nyújt segítséget a stresszkezelő tréning, vagy a relaxációs technikák (például: autogén tréning, jóga) elsajátítása, amelyek ma már bizonyítottan hatékony eszközei az allergiás panaszok csökkentésének is, és kiegészítő gyógyító eljárásként eredményesen alkalmazhatók a betegség kezelésében.
 
A belvárosban is friss, pollenmentes levegőhöz juthatunk, és az allergiás tüneteket is enyhíthetjük sókabinban. A sókabin a természetben megtalálható sóbarlang mesterségesen kialakított formája. Falai és padlózata kősóval borítottak, így művi úton a sóbarlang mikroklímája valósul meg.
 
A sókabinban a párolgó sótartalom egyrészt külsőleg hat, puhítja a bőrt, másrészt belégzés útján gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A belélegzett sókristá lyok a légjáratok öntisztulását segítik elő. A sós levegő kedvező hatása leginkább naponta – két héten át, tíz alkalommal – történő kezelés esetén érvényesül, ha ez nem megoldható, legalább heti három kezelés javasolt.
 
Tóth-Tokaji Éva