Tilos a káromkodás

Szombatonként a Városmajor utcai szabadidő- és sportközpontban tart edzéseket a hátrányos helyzetű gyerekeket összefogó Black Stars Juniors. A Fair Play Foci program keretében szerveződött csapat tagjai az elmúlt két évben bebizonyították, hogy a sport nemcsak a testet, hanem a lelket is nemesíti.

Nyaranta megtelik gyerekekkel a Városmajor, sokan egész napjukat a parkban töltik mindenfajta szülői felügyelet nélkül. Vannak, akik fociznak, kosaraznak, mások egymással játszanak, de a legtöbben csak úgy „elvannak”, egyéb lehetőség híján céltalanul csellengnek a fák között. Őket igyekszik öszszefogni a Fair Play fociprojekt – magyarázza a program létrejöttének miértjét Farkas Gábor. Az ötletgazda a park közelében dolgozik, így naponta találkozik rossz anyagi körülmények között élő, legtöbbször viselkedésproblémákkal küszködő, így a legtöbb szabadidős tevékenységből kiszoruló gyerekkel. Mivel maga is rendszeresen focizik, és gyermekedzői képesítése is van, elhatározta, hogy létrehoz egy csapatot, amelyben a gyerekek ingyen hódolhatnak szenvedélyüknek.

– Mert a parkban ugyan alapvetően jól érzik magukat a gyerekek, de sajnos sok atrocitás történik arrafelé, volt, hogy hajléktalanok támadtak rájuk, sok a lopás, és a nagyobb, tinédzserkorú fiúk agreszszív viselkedése és trágárabb nyelvezete sem nevezhető példamutatónak – folytatja Farkas Gábor.

Szerencsére a hasonló szociális projektekkel foglalkozó Egység a különféleségekben Alapítvány felkarolta az ötletet, és 2007 nyarán megkezdődhetett a munka. Az ingyenes sportolási lehetőségért cserébe csak annyit kértek a gyerekektől, hogy próbáljanak meg változtatni magatartásukon, javítsanak társas kapcsolataikon. Az eddig eltelt másfél év azt bizonyítja, hogy a fiatalok meghálálták a törődést, tanulmányi eredményük és magatartásuk is javult.

A hegyvidéki Fair Play-focicsapatnak terjed a híre
A hegyvidéki Fair Play-focicsapatnak terjed a híre

Szeptemberben már edzést tartottak, a foglakozásokat az alapítvány vezetőjének U14-es válogatottat is megjárt fia vezette. Eleinte csak a Városmajorban toboroztak, ezért kevesen jöttek el, később már a kerületi iskolákat is bevonták a programba. Alig telt el néhány hét, és már több mint huszonöt gyermek járt le edzeni. Foci közben és a tréningek alatt tilos a káromkodás, a verekedés, a másik csúfolása, ami egyébként a gyerekek többségénél addig megszokott volt.

Kezdetben a Vasas Pasaréti úti pályáján gyakoroltak, de hamarosan áttették székhelyüket a TF Csörsz utcai műfüvesére. A bérlés költségeit az alapítvány vállalta magára, így a gyerekeknek nem kell fizetni a pálya használatáért. 2008-ra kialakult egy „kemény mag”, amely hóban-fagyban is minden edzésen ott van. Ők jelentik a bázisát a XII. kerületi művelődési központban működő Forró Csoki Klubnak, ahol a foci után társadalmi problémákat vitatnak meg gyerekek és felnőttek közösen. Szóba kerül az alkohol kérdése, a drogprobléma, az erőszak, tehát csupa olyan káros jelenség, amellyel életük során gyakran találkozhatnak a fiatalok.

Farkas Gábor elmondta, hogy az egyik ilyen találkozón vetődött fel az Esze Tamás gyermekotthon meglátogatása. A – természetesen focival fűszerezett – jó hangulatú együttlét során a gyerekek megtapasztalhatták, hogy ami nekik sokszor természetes, más kortársaik számára korántsem az.

Miután az alapítvány már nem tudta vállalni a pályabérlés költségeit, a szülők az önkormányzathoz fordultak segítségért. Szerencsére a kerület vezetői felkarolták a csapatot, és felajánlották, hogy hetente egyszer ingyen használhatják a Városmajor utcai sportcentrum tornatermét.

A hegyvidéki tapasztalatok alapján már Bagon, Domonyban és Fóton is alakultak Fair Play Foci-csapatok, s hamarosan Ikladon is megkezdődik a munka. Sokan érdeklődnek a program iránt, mert terjed a híre, hogy a fociedzések hatására a gyerekek jobban tanulnak, és a viselkedésük is megváltozik.

eMeM