Tízmilliós adomány a János kórháznak

Hazánkban a halálozások felét a szív- és érrendszeri betegségek okozzák, nagy szükség van tehát a szűrést és a betegek kezelését segítő korszerű vizsgálóeszközökre. A Szerencsejáték Zrt. jóvoltából nemrég új, értékes szívultrahangkészülékhez jutott a Szent János Kórház.
Korszerű szívultrahang-készüléket helyeztek üzembe a Szent János Kórházban, a III. Belgyógyászati osztály és Kardiológia épületében. Megvásárlásához – az osztály szívbetegeinek korszerű ellátását segítő „Szív Adja a Szívnek” Alapítvány támogatásával – a Szerencsejáték Zrt. tízmillió forinttal járult hozzá. A kórházban eddig egy közel húszéves műszert használtak, ehelyett kellett egy olyan készülék, amely gyorsabb és pontosabb vizsgálatokat tesz lehetővé, illetve többféle helyzetben alkalmazható.
 
tizmillios
Az új szívultrahang-készülék pontosabb vizsgálatokat tesz lehetővé
 
Az új berendezés az EKG egyidejű rögzítésével alkalmas a szív működésének részletes megítélésére, a szívbillentyűk és a szívizom részletes vizsgálatára. A vizsgáló által kiválasztott felvételt azonnal nyomtatni tudja, de pendrive-on is elvihetők a leletek. Többfajta vizsgálófej csatlakoztatható a géphez, így lehetővé válik a nyelőcsövön keresztüli szívultrahang, illetve terhelés alatti ultrahang készítése is.
 
Az adomány különösen fontos, mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések a statisztikai adatok szerint a világon minden harmadik ember haláláért felelősek. A magyarországi arányok ennél is rosszabbak, hazánkban a halálozások felét a keringési betegségek okozzák.
 
z.