Új óvodák a kerületben

Átveszi a János kórház használaton kívüli óvodájának üzemeltetését az önkormányzat. Az épület teljes felújítását követően az intézmény mintegy 225 gyermeket tud majd fogadni. Új óvoda kezdi meg működését a Meredek utcában is, az Arany János iskola melléképületében szeptembertől ötven gyermek elhelyezésére nyílik lehetőség.
A János kórház Diós árok felőli részén található, korábban bölcsődét és óvodát magában foglaló épületben kilenccsoportos óvodát indít az önkormányzat. Szeptembertől várhatóan hat csoportba lehet jelentkezni, az igények ismeretében azonban lehetőség van a csoportszám emelésére. Lesz játszóház is, a tervek szerint a két csoportban negyven gyermeket helyeznek el. Megszűnik ugyanakkor a Zugligeti Óvoda játszóháza, a helyiségben új bölcsődés csoport kap helyet. A János kórházbeli épület teljes felújítása mellett átépítik a játszóudvart, ahová új játszószereket telepítenek. A fejlesztéseknek köszönhetően egy minden igényt kielégítő, modern óvoda létesül.
 
uj1
 
Várhatóan a kerületi óvodákban határozott jogviszonnyal dolgozó, megbízható hely- és gyermekismerettel rendelkező óvónők kerülnek az új intézménybe. Mivel az ideális korösszetétel érdekében három kiscsoport, illetve két-két középső- és nagycsoport indulna, a hármadik életévüket szeptember elseje előtt betöltöttek mellett nagyobb gyerekek jelentkezését is várják a május 4. és 8. között esedékes beiratkozáskor. Azok a szülők, akik közép- és nagycsoportos korú gyermeküket szeretnék beíratni, szándékukat az önkormányzat oktatási irodájában jelezzék, mivel a nagyobbakat kizárólag a János kórház óvodájába tudják elhelyezni. Akik kiscsoportos gyermeküket szeretnék a János kórház óvodájába járatni, jelentkezésüket május 4–8. között bármelyik oviban leadhatják. A felvételkor előnyt élveznek azok a kiscsoportosok, akiknek nagyobb testvérét is ebbe az óvodába íratják be.
 
Szeptemberben nyitja meg kapuit a Meredek utcai óvoda is, az Arany János iskola kis épületében négy csoportnak alakítanak ki helyet. Az elképzelések szerint az idén két csoportot szerveznek, az igények ismeretében azonban itt is lehetőség van a létszámbővítésre. Mivel ez a Táltos Óvoda tagintézménye lesz, a jelentkezéseket ott fogadják.
 
uj2
 
Ebben az esztendőben előreláthatólag minden jelentkezőt fel tudnak venni valamelyik önkormányzati óvodába. Ugyanakkor nem lehet tudni, hogy a gyed és gyes idejének tervezett csökkentése, valamint az egyre nehezülő gazdasági helyzet miatt mennyien adják majd gyereküket kényszerből óvodába. A január elsejei adatok szerint ugyanis a kerületben lakó 1265 óvodáskorú gyermekre az új óvodákkal együtt 1201 önkormányzati férőhely jut. A közel hétszáz hároméves, tehát elvileg óvodába beíratható gyermek közül 359 elhelyezésére van lehetőség, ebből 73 helyet a tavaly előjegyzésbe vett kicsikkel töltenek fel.
 
(mm.)