Új retorika nem csak politikusoknak

Politikusok és civilek egyaránt haszonnal forgathatják Aczél Petra legújabb könyvét. Az Új retorika – közélet, kommunikáció, kampány című kötet arra int, hogy soha nem érzelemből, hanem egymásra odafigyelve, érvekkel kommunikáljunk.
 
A Barabás Villában megtartott könyvbemutatón prof. dr. Bencze Lóránt nyelvész, egyetemi tanár elmondta, hogy Aczél Petra rácáfol a mondásra, miszerint „aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja”, hiszen ő az, aki tettekkel oktat és tudva tanít. Bizonyítja ezt a most megjelent könyve is, amelynek legnagyobb erénye, hogy képes átvinni az elméletet a mindenki számára kézzelfogható gyakorlatba. Teszi ezt szórakoztatva, tudományos alapossággal és sokszínűséggel, miközben saját tapasztalataira és kutatásaira támaszkodva szinte észrevétlenül vezeti be az olvasót a retorika és a szónoklat titkaiba. Mint az egyszerre tudós retorikus és gyakorlati emberek, a retorika docens et utens gondolatát követi, egységbe foglalva a tanítást és a felhasználást.
 
A könyv az elmélet, a folyamatleírás és a kommunikációs tervezés eszközrendszerének hármasán alapul. Aczél Petra retorikája az erkölcsi jóra törekvés és a hasznosság esszenciája, maga a meghívás a jóra. A szeretet kommunikációja, amit minden magyar embernek meg kellene tanulnia. Ennek egyik, de talán legfontosabb lépése Bencze Lóránt szerint az Új Retorika – közélet, kommunikáció, kampány elolvasása.
 
(m.)