Új üzemeltető a Barabás Villában

Hamarosan új pályázatot ír ki a Barabás Villa üzemeltetésére az önkormányzat. A kerület vezetése azt szeretné, hogy a jövőben az eddiginél több kulturális programnak adjon helyet az épületegyüttes.
Az önkormányzat pályázaton választja ki a Barabás Villa új üzemeltetőjét, miután a 2003-ban kötött szerződés februárban lejár. Elvárás, hogy a villa kiemelt helyet foglaljon el a kerület kulturális életében – tájékoztatta lapunkat Lovas Pál alpolgármester. Több lesz a kiállítás és a zenei rendezvény, olyan programokat próbálnak szervezni, amelyek remélhetőleg kedveltté teszik az épületet a polgárok körében. A cél az – emelte ki Lovas –, hogy igazi, élő közösségi hely jöjjön létre, ahová szívesen jár idős, fiatal, családos és egyedül álló.
 
Ennek érdekében a tervek szerint bővülnek a villa szolgáltatásai. Az alpolgármester szeretné, ha jobban kihasználnák a kert felső részén működő játszótér adottságait. Ha pedig több a gyerek, érdemes lesz cukrászdát nyitni.
 
Új üzemeltető
 
A jelenlegi üzemeltetőre sok panasz érkezett, a környék lakói elsősorban a gyakran tűzijátékkal végződő, hajnalig tartó kerti mulatságokat kifogásolták. Az új szerződésnek köszönhetően a jövőben megszűnnek az ilyen jellegű szabadtéri események. A kulturális programok szervezését a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria munkatársa végzi, ami garanciát jelent az önkormányzati rendezvények színvonalára. Lovas Pál elképzelése szerint a hét meghatározott napján állandó programokkal várnák az érdeklődőket.
 
A Barabás Villa kedvelt esküvői helyszín, az épületben évente mintegy kétszáz házasságot kötnek. Ez a lehetőség a jövőben is megmarad, a kerület anyakönyvvezetői továbbra is helyben adják majd össze a párokat. Az önkormányzat nemrégiben megvásárolt két lakást a szomszédos épületben. A lakások, illetve az épületek összenyitásával új helytörténeti kutatóközpont és kiállítóhely létesülhet.
 
mm.