„Ültessünk virágot”

Továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre a Zölderdő Óvodában. Ezúttal a gyerekek egy kerti parti keretében játékos vetélkedőkkel, virágültetéssel ünnepelték meg a madarak és fák világnapját.
Ültessünk virágot, szeressük és megértsük az egész világot – Babits Mihály sorait választották iránymutatónak a Zölderdő Óvoda rendezvényén, amelyen nemcsak az ovisok, hanem szüleik is jól érezhették magukat. A már hagyományosnak tekinthető kerti partira ezúttal belépőjegy helyett egy cserépre való virággal lehetett bebocsátást nyerni.
 
A szép számban összegyűlt, színpompás növényeket kicsik és felnőttek közösen ültették el az épületet díszítő balkonládákba, amelyeken a gyerekek nevét is feltüntették. Az ültetést követően izgalmas kerti akadálypálya, a föld népeinek szokásaival kapcsolatos fejtörő játékok, kézműves-foglalkozás, valamint szelektívhulladék-gyűjtési verseny szórakoztatta a jelenlévőket. A nap végére alaposan megéhezett kicsiket és nagyokat a szülők saját készítésű finomságai várták. Mivel az óvodába több külföldi gyermek jár, számos különleges étel is az asztalra került.
 
ultessunk1
 
A rendezvényhez kapcsolódva az óvoda Lépcsőház Galériájában újabb művész alkotásait mutatták be. Várnai Zsuzsa textilműves hozta el munkáit, aki a gyerekek rajzait álmodta vászonra. A tárlat keretét ezek a textilmunkák alkotják, ám a kiállítás ideje alatt a gyermekrajzok és az alkotó munkái egymás mellett láthatók.
 
Az eredetileg magyar–angol szakos tanár főként gyermekei miatt kezdett foglalkozni a textillel, akik születésük óta arra ösztönözték, hogy készítsen valami olyat nekik, ami szívből és lélekből születik. Olyan tárgyakat, amiket cirógathatnak, és mindenhová magukkal cipelhetnek. A felhasznált szövetet sokszor maga festi, és igyekszik szinte kizárólag természetes anyagokat használni, biogyapjút, levendulát, tönkölypelyvát, kölest, köleshéjat. Készített már bábut, kistáskát, füzetborítót, de vannak egyedi ötletei is, amelyekből csak egy-egy darab készül.
 
ultessunk2
 
Várnai Zsuzsa reményei szerint sikerül visszaadnia azt az őszinte rácsodálkozást, amivel a gyerekek a világ felé fordulnak, legyen szó akár élőlényekről, akár tárgyakról. Az óvodai kiállítás legnagyobb erényének azt tartja, hogy saját munkái mellett a gyerekek alkotásai is helyet kaptak a tárlaton.
 
m