Az utazás veszélyei

A nyaralókra leselkedő veszélyekről esett szó a Hegyvidéki Egészségklub nyári szünet előtti utolsó összejövetelén. Mint kiderült, nem kell messzire utazni ahhoz, hogy egy ritka betegség rémálommá tegye a pihenésre szánt időt.
A nyaralni indulók, különösképpen a külföldre utazók figyelmét hívta fel a leggyakrabban előforduló fertőző betegségekre dr. Szolnoki Lajos háziorvos a Hegyvidéki Egészségklubban. Ezek ráadásul nem csak a nyaralókra jelentenek veszélyt, hiszen sajnálatos módon a kórokozókat gyakran nem kívánt „szuvenírként” az itthon maradt családtagok, barátok is megkaphatják. A beteggel az elsők között érintkező orvosok és az egészségügyi személyzet a leginkább veszélyeztetettek, ezért ha panaszainkkal szakemberhez fordulunk, azonnal tájékoztassuk őt arról, hogy mikor és merre jártunk.
 
Szolnoki kiemelte, hogy egyes fertőzések védőoltással elkerülhetők, és ezek az oltások bizonyos országok esetében kifejezetten előfeltételei a beutazásnak. A nyaralás idején elkapott betegségek sok esetben megelőzhetők az egyszerű higiéniai feltételek kissé szigorúbb betartásával. Sok kór terjed víz útján, így ha olyan országba utazunk, ahol ezek (például: szalmonella, kolera) szokványosnak számítanak, nem elég a csapvíz közvetlen mellőzése. Az éttermekben kínált salátát, gyümölcsöt ugyanis szintén vezetékes vízzel mossák meg, így ami tiszta, nem biztos, hogy egyben kórokozómentes. Sokan nem gondolnák, de még egy koktélba vagy üdítőbe tett jégkocka is nemegyszer kellemetlen, sőt akár súlyos fertőzést okozhat!
 
Attól se bátorodjunk fel, ha idegen országba utazva nem látunk magunk körül beteg embereket. A helyiek szervezete rendszerint „hozzászokik” az őshonos kórokozók jelenlétéhez, így ami a számukra természetes állapot, az utazót több napra ágynak döntheti. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő tisztasági rendszabályok betartására, hogy elkerüljük a legelterjedtebb utazási betegséget, a hasmenést. Több odafigyeléssel a nyaralási betegségnek tekinthető leégés és rovarcsípés, míg megfelelő védőöltözettel a kígyó- és skorpiómarás is megelőzhető.
 
Ritkább, de sok kellemetlenséggel jár a jet lag, amelyet az idő eltolódás okoz, és a magassági betegség, amely magas hegyi (2400 méter feletti) tartózkodás során a levegő alacsony oxigéntartalma és az alacsony hőmérséklet miatt alakul ki. Mindkét betegségre léteznek tüneteket enyhítő készítmények, de a panaszok csak a szervezet akklimatizációjával szűnnek meg végleg. Feltétlenül hasznos, ha az utazásra a legalapvetőbb gyógyszerekből, eszközökből összeállított csomagot viszünk magunkkal.
 
(m.)