Vadmalacok az erdőkben

Miután előbújtak vackukból, az anyakoca és a vadmalacok – kocánként öt-nyolc „csemete” – együtt indulnak táplálékszerzésre. A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása szerint ebben az időszakban különösen fontos, hogy a kutyasétáltatók az előírásokat betartva pórázon tartsák ebüket a természetvédelmi területeken, ha ugyanis az anyakoca a süldői védelmében megkergeti a gazdájához visszamenekülő kutyát, veszélyes helyzet állhat elő. A háborítatlan vaddisznó egyébként nem támad, ha hirtelen felbukkan, felesleges fára mászni, vagy elfutni előle. A budai hegyekben a vadszámlálók becslése szerint mintegy 150-200 vaddisznó él.
 
Táplálékot keresve gyakran az erdőkhöz közeli lakott területeken is megjelennek, felborítják az utcákra kitett kukákat, és kieszik az ételmaradékot, a makk és a kitúrt gyökerek mellett változatosabbá téve étrendjüket. A kerítéseket kibontva a kertekbe is bemerészkednek. A károk mérséklése érdekében az erdészek csapdákat helyeznek el, majd a befogott állatokat a lakott területtől távolabb, vagy vadasparkokban engedik újra szabadon.
 
Aki szeretne kismalacokat látni, annak most érdemes ellátogatnia a Budakeszi Vadasparkba, ahol március közepén két kocától tizennégy csíkos apróság jött világra. A malacokat két-három hétig az anyjuk táplálja, csak ezután vesznek magukhoz szilárd táplálékot. Csíkjaikat nyár elején, három hónapos korukban vesztik el. Az átlagosan 80 dekásan születő malacok egyéves korukra akár az 50-60 kilogrammot is elérhetik.
 
z.