A válság megöli a gyerekfocit?

A gazdasági válság már elérte a gyerekfocit is? Szokatlan a kérdés, az pedig tényleg nem mindennapos, hogy egy ország gazdasági helyzete és a futball között párhuzamot keresünk. Most eljött ennek is az ideje.
Csaknem egy hónappal ezelőtt lapunkban megjelent egy hirdetés, amelyben a Hegyvidék SE fiatalokat keresett az 1995 és az 1998 között születettek korosztályaiba. Felkerestük tehát Geress Zoltánt, a klub egyik edzőjét, hogy vajon azóta mennyien szerettek volna futballistának állni a kerületi egyesületben. A válasz megdöbbentő volt: „Összesen hat-hét gyerek érdeklődött, és közülük talán hárman jöttek le edzésre.”
 
Ez kissé elszomorító, még akkor is, ha a tréner szerint minden bizonnyal azért van így, mert a szezon közben általában kevesen jelentkeznek, és még nincs vége a bajnokságnak. Ezúttal azonban szükség lett volna a gyerekekre, ugyanis a télen 40-50 fiatal hagyta abba a focit. Egy újabb megdöbbentő szám!
 
A magyarázat viszont Geress szerint egyszerű.
 
– Minden bizonnyal napjaink gazdasági helyzete az oka annak, hogy egyre kevesebben választják a világ legnépszerűbb sportágát. A szülőknek nincs pénzük arra, hogy focizni vigyék a gyerekeket. Pedig nálunk a tagdíj kilencezer forint egy hónapban, ami sokkal olcsóbb, mintha teniszezni vinné valaki a gyerekét, még úgy is, ha hozzáadjuk, hogy a kezdőknek a felszerelést is meg kell venniük.
A szakember arra a kérdésre, nem lehetséges-e az, hogy a gyerekek azért hagytak fel a sportolással, mert nem szeretnek focizni, határozottan nemmel felelt.
 
– A fiatalok szeretnek nálunk játszani, jó a hangulat az edzéseken, ráadásul a nagy klubokkal szemben mi a kezdőkkel is foglalkozunk, hiszen egyesületünk elsődleges célja nem profi futballisták nevelése, hanem a sportolási lehetőség biztosítása. Nagyon szívesen foglalkozunk akárkivel, aki szeretne megismerkedni a sportággal. És még egy indok, ami amellett szól, hogy a gyerekek igenis szeretnek focizni: minden szeptemberben húsz-harminc új arccal találkozhatunk, ez pedig azt jelenti, hogy a kicsik igenis imádják a labdarúgást!
 
Jobban belegondolva, ez az adat alátámaszthatja, hogy a hirtelen jött pénztelenség az elsődleges oka a jócskán megcsappant jelentkezési kedvnek. Kérdés: ha tényleg a válság a fő ok, akkor ki vagy mi tudja megoldani a helyzetet, hogy a gyerekek mégis focizhassanak?
Cs