Van kiút a válságból

A Hegyvidéki Esték legutóbbi beszélgetésén Hegedűs Zsuzsa szociológus és Varga Mihály gazdaságpolitikus fejtette ki gondolatait aktuális közéleti kérdésekről. A fő téma ezúttal a gazdasági válság volt, illetve hogy miként lehet kiutat találni.
Rákay Philip műsorvezető és Váczi János, a Hegyvidék Kulturális Közalapítvány elnöke első alkalommal Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét és Borókai Gábort, a Heti Válasz főszerkesztőjét, legutóbb, a Hegyvidéki Esték második beszélgetésén – ismét telt ház előtt – Hegedűs Zsuzsa szociológust és Varga Mihály gazdaságpolitikust kérdezte az embereket leginkább érdeklő közérdekű témákról.
 
van1
 
A beszélgetés ezúttal a gazdasági válság okaira, következményeire, illetve a megoldási lehetőségekre fókuszált. Hegedűs Zsuzsa szerint a világválság oka alapvetően az, hogy az értékteremtés helyett a haszonszerzés, a kapzsiság került előtérbe – tévútra vezetett az a nézet, hogy mindig minden tevékenységnek profitot kell termelnie. A nagyvállalatok az eljátszott veszteségeiket a bérből és fizetésből élőkkel fizettetik meg, rajtuk csattan tehát az ostor. A szociológus úgy vélte: Magyarországon a pénzügyi egyensúly megteremtése és a növekedés elindítása mellett arra van szükség, hogy az emberek maguk szervezzék meg „túlélésüket”, a helyben kezelhető problémákat vegyék saját kézbe, segítsék egymást a szolidaritás bármilyen formájával.
 
van2
 
Varga Mihály arról szólt, hogy Magyarország három-négy éve megállíthatatlanul csúszik lefelé, a nemzetközi hitelminősítő cégek egyre rosszabb osztályba sorolják hazánkat. Emiatt nő a kamatfelár, amit az államadósság után fizetni kell, s így a mi jövedelmünk értékelődik le. A gazdaságpolitikus szerint a válság egyik következménye a bizalmatlanság, a bankok már egymásban sem bíznak, ezért egymásnak sem adnak hitelt. Országunk jelenlegi kormányában sincs bizalom, ezért tudunk csak drágán hitelhez jutni; egy új, hiteles kormány megalakításával már önmagában több százmilliárd forintot lehetne megspórolni. Nem igaz tehát, hogy az államadósságot csak megszorításokkal lehet csökkenteni – hangsúlyozta Varga. Azt hinni, hogy a szociális, az egészségügyi vagy az oktatási ágazatból való pénzkivonás majd megoldást hoz, veszélyes illúzió.
 
z.