Van megoldás a közműdíjak csökkentésére

Irreálisan magas a víz-, a villanyvagy a gázszámla végösszege? Érthetetlenül bonyolult az elszámolás? Ez esetben érdemes az önkormányzat által elindított új, ingyenes tanácsadó szolgálat segítségét kérni. A polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán heti négy alkalommal szakember várja a számlaértelmezéssel, illetve a költségmegtakarítási lehetőségekkel kapcsolatos lakossági kérdéseket.

Szénipari szerkezetátalakítási támogatás, átviteli-rendszerirányítási díj, elosztói forgalmi és veszteségdíj, menetrend-kiegyensúlyozási díj – íme, néhány tétel egy villanyszámláról, ami a fogyasztók többsége számára „kínaiul” hangzik. Nem csoda hát, ha az aktuális közüzemi számlákat böngészve időnként feltesszük magunknak a kérdést: vajon mire is fizetünk olyan sok pénzt? Annak megértéséhez, hogy miféle számítás alapján és milyen tételekből áll össze egy közüzemi számla, mostantól segítséget nyújt a hegyvidéki önkormányzat. A polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán hétfőtől csütörtökig szakember várja a számlázással kapcsolatos általános kérdéseket.

A számla tételeinek értelmezésére a legtöbbször azért van szükség, mert a végösszeget túlzottan magasnak találjuk. A szakember abban is segít, hogy felfedezzük az esetleges számlázási hibákat, vagy azokat az okokat, amelyek a magas számlaösszegeket eredményezik. Elképzelhető, hogy pontatlanul jár a mérőóra, vagy rosszul olvasták le az értékeket, illetve vízfogyasztás esetében előfordulhat az is, hogy szivárgás vagy csőtörés miatt pörög gyorsabban a számláló.

22_Page_01_Image_0006

Persze nem csak meghibásodás miatt fizethetünk többet a kelleténél. Lehet, hogy csak apró praktikákat kell rendszeresíteni a mindennapokban a kisebb energiafelhasználás érdekében. Például télen nem fűtjük „teljes gázzal” a lakást, amikor nem vagyunk otthon, vagy nem hagyjuk feleslegesen felkapcsolva a lámpát – amelybeenergiatakarékos égőt is helyezhetünk a hagyományos izzó helyett.

Az életmód-változtatás mellett fűtéskorszerűsítéssel és a lakás megfelelő hőszigetelésével csökkenthető számottevően az energiaköltség. Sőt, bizonyos esetekben a megújuló energiaforrások – napenergia, geotermikus energia stb. – alkalmazása is szóba jöhet a fosszilis energiahordozók (a gáz, illetve a nem megújuló energiából előállított áram) kiváltására, vagy legalább részbeni helyettesítésére. Azt, hogy egy lakásban, házban miképpen lehet a leghatékonyabban csökkenteni a fogyasztást, mindig az adott körülmények döntik el. Épp ezért az önkormányzat által megbízott szakember is személyre szabott javaslatokat fogalmaz meg, figyelembe veszi az épület korát, jellegét éppúgy, mint a benne lakók igényeit.

z.