Vásárlási utalvány a rászorulóknak

Az eseti segélyezésben részesülők a megítélt pénzbeli támogatáson felül mostantól kedvezményes vásárlásra jogosító bonokat is kapnak az önkormányzattól. A „szociális utalványokat” CBA-üzletekben válthatják be a jogosultak.

A hegyvidéki önkormányzat folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel tovább tud javítani a rászorulók helyzetén. Ezt a célt szolgálja a most bevezetett, úgynevezett szociális utalvány is, amely többlettámogatást jelent a megélhetési okokból eseti segélyben részesülők számára.

 

Akiknek esetenkénti (három hónapon belül ismételten nem adható) segélyt, illetve eseti gyermekvédelmi támogatást ítélnek meg, azok 2009 októberétől a pénzbeli támogatás mellé automatikusan kedvezményes vásárlásra jogosító utalványokat is kapnak, átlagosan 7000 forint értékben. Ezek tizenhat budai CBA-üzletben válthatók be.

 

Ezerforintonként egy utalványt lehet felhasználni, így tehát ha a pénztárgép pontosan 1000 forint végösszeget mutat, egy 200 forintos utalvány beváltására van mód, vagyis 800 forintra csökken a fizetendő összeg. Amennyiben például 3700 forint a végösszeg, három utalványt lehet adni a pénztárosnak 600 forint értékben, tehát csak 3100 forintot kell fizetni. Az utalványt alkohol és dohányáru kivételével bármilyen, a CBA-üzletekben kapható árucikk vásárlására fel lehet használni: élelmiszerre, kozmetikumra, könyvre, újságra, vegyi árura, ruházati termékekre egyaránt vonatkozik a kedvezmény.

 

Az önkormányzat a szociális utalványokkal mintegy ezer-ezerötszáz kerületi rászorulónak tud segítséget nyújtani – mondta el Müller Csaba, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetője. Minden évben hozzávetőleg ennyi ember kénytelen ugyanis eseti segélyt igényelni az önkormányzattól rossz anyagi körülményei miatt.

 

z.