Védőoltás influenza ellen

Az új típusú, H1N1 influenza okozta esetleges járványra történő felkészülés keretében ennek az újságnak hasábjain legutóbb a megbetegedés tüneteiről, a védekezés lehetőségeiről tájékoztattam önöket. Kiemeltem, hogy a védekezés leghatékonyabb módszere a védőoltás. Az oltások szervezését és felügyeletét az ÁNTSZ végzi.

A kerületben október első napjaitól folyamatosan és igény szerint történt a háziorvosi szolgálatok ellátása a világjárványt okozó A/H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes vakcinával. November 1-jéig 11 ezer vakcinát adtak ki a kijelölt rizikócsoportok részére. Ebből a mennyiségből ingyenesen juthatnak védőoltáshoz azok a krónikus betegek, akik egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek egy esetlegesen bekövetkező fertőzés esetén.

Ugyancsak ingyenesen részesülnek védőoltásban a bentlakásos intézmények gondozottai, legyen az gyermek- vagy időseket ellátó intézet, valamint ezen intézmények munkatársai. Hivatásuk miatt kerültek az ingyenesen oltandók csoportjába az egészségügyi dolgozók, valamint olyan közszolgáltató szervezetek munkatársai, akiknek tömeges megbetegedése egy esetleges járvány alkalmával komoly fennakadásokat eredményezhetne.

A második ütemben, november első napjaiban az egészséges 14 év alatti gyermekek védőoltására kerül sor, aminek megszervezése az oktatási intézmények, a szülők, az iskola-egészségügyi szolgálatok, valamint az ÁNTSZ kerületi intézete részéről nagyfokú együttműködést igényel. Az intézmények vezetőihez, igazgatóihoz levélben fordultunk azzal a kéréssel, hogy tájékoztassák a gyermekek szüleit az ingyenes védőoltás lehetőségéről, és mérjék fel az igényeket. Természetesen a gyermekek csak szüleik írásos kérelme alapján kaphatnak oltást, hiszen nem kötelező védőoltásról van szó.

Az óvodások, iskolások védőoltását majd az iskolaorvosok és a házi gyermekorvosok végzik. Aki nem jogosult a térítésmentes vakcinára, a gyógyszertárakban jut hozzá a térítésköteles védőoltáshoz. A lakosság legalább 60%-ának átoltottsága esetén van lehetőség a járvány pozitív befolyásolására, a megbetegedések, a szövődmények és a kórházi kezelések csökkentésére.

Dr. Tóth Mária
I–II–XII. kerületi tiszti főorvos