Világít a szökőkút a Királyhágó téren

Új, LED-es fényforrásokra cserélték az elhasználódott lámpatesteket a Királyhágó téri szökőkútban. Frissítették a víz mozgását szabályozó számítógépes programot is. A fejlesztéseknek köszönhetően az eddiginél látványosabb „előadásban” gyönyörködhetnek a téren sétálók.
A rendes karbantartás keretében tavaly olyan modern vezérlőegységet szereltek a szökőkútba, ami a korábbinál változatosabb vízi programot képes nyújtani. Arra is alkalmas, hogy akár zenei hátteret adjon a fények és vízsugarak játékának. Az új program legnagyobb előnye, hogy vagyonvédelemre is használható, hiszen elindítja a vizet, ha valaki az éjszakai üzemszünet alatt bemászik a kútba.
 
Most megújult a szökőkút felépítménye és környezete, felcsiszolták az elvízkövesedett oldalperemet, újrafestették, kicserélték a belső fúvókákat. A tér átépítésével egy időben felújították a patakmeder burkolatát és az üvegmozaikokat, illetve még ebben az évben pótolják a szarvasos szoborról ellopott bronz tölgyfakoszorút.
 
vilagit
 
Tavaly év végén fejeződött be a Széchenyi-kilátó környékének térkövezése és a felépítmény kőburkolatának megtisztítása. Áprilisban felújították a lépcsősort és a korlátot. A fejlesztés keretében a báboskorlátot díszítő, eddig hiányzó öt kőgömböt is újrafaragták. A munkálatok végeztével szükség lenne néhány környező fa kivágására is annak érdekében, hogy a kilátóterasz visszanyerje eredeti funkcióját. Várhatóan még ebben az évben felújítják a Széchenyi-emlékhely alatti parkban a Melinda úthoz vezető lépcsősort is.
 
m.