Virágos Hegyvidék

Újabb negyvenezer tő színpompás, virágzó növényt telepített az önkormányzat a Hegyvidék közterületeire. Az ültetés része annak a programnak, amelynek célja, hogy a XII. kerület legyen Budapest legvirágosabb városrésze.
Annak érdekében, hogy a virágosításból a lakosság is kivegye a részét, az önkormányzat májusban közel negyvenezer tő muskátlit osztott szét a kerület polgárai között. Egyre sikeresebb a három évvel ezelőtt útjára indított kezdeményezés, hiszen az idén minden eddiginél több ablakban, balkonládában és belső udvarban pompáznak a virágok.
 
A muskátliosztás tehát megadta az alaphangot, az önkormányzat pedig tovább folytatta a virágültetést: muskátlik kerültek a polgármesteri hivatal és az önkormányzati fenntartású intézmények ablakaiba, egynyári növények a parkok, közterületek már meglévő virágágyásaiba. Jutott a növényekből a Jagelló út és a Böszörményi út virágtartóiba, valamint a Csörsz utcába is, ahová a tavasszal szerelték fel a kaspókat.
 
viragos
 
Mint Kovács Lajos alpolgármester lapunknak elmondta, további két tucat virágos zöldszigetet alakított ki az önkormányzat a kerületi városközpont környékén, illetve a hegyvidéki területeken. Egyebek közt virágokat ültettek a Németvölgyi iskola korábban sóderes-bokros előkertjében, a Stromfeld Aurél út–Pagony utca sarkán és a Kis Áron utca–Szarvas Gábor út találkozásánál, valamint hamarosan sziklakertszerű, karámkerítéssel elkülönített, virágos zöldfelületet alakítanak ki a Normafa Síház mögötti területen.
 
Általában korábban meglehetősen elhanyagolt, gazdátlannak tűnő részekről van tehát szó, amelyek a fejlesztésnek köszönhetően új élettel telnek meg. A virágos szigetek kialakítása azonban a feladat könnyebbik része. Az igazi kihívás az újonnan kialakított zöldfelületek gondozása és megtartása. Utóbbiban az önkormányzat a lakosság segítségére is számít, ezért arra kéri a polgárokat, védjék meg a virágokat a parkoló autóktól, vagy éppen a növényeket kitépkedő vandáloktól.
 
A mennyiben a virágosítás elnyeri a lakosság tetszését, az önkormányzat további helyszíneket is bevon a programba. Így a tervek között szerepel az Istenhegyi út–Pethényi út kereszteződésében található, egyébként fővárosi kezelésű zöldterület rendezése.
 
(mm.)