Zöld leveles saláták

A levélzöldségfélék több szempontból is megfelelnek a korszerű táplálkozás követelményeinek: magas a rosttartalmuk, kevés energiát tartalmaznak, gyakorlatilag egész évben fogyaszthatók, viszonylag kevés a kártevőjük és betegségük, emiatt kis vegyszerfelhasználással megoldható a védelmük.
 
A zöldségfélék csoportjába tartozó zöld leveles saláták nagymértékben hozzájárulnak a szervezet vitamin- és ásványianyagszükségletének fedezéséhez, ezenkívül kedvezően befolyásolják a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását. Elősegítik az egészséges bélműködést, átdörzsölve a bélfalat, megelőzve a székrekedés, a divertikulózis (a bél nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödése), valamint a béldaganatok kialakulását. Alacsony a glikémiás (vércukorszint-) indexük, ezért jól beleilleszthetők a fogyókúrázók és a cukorbetegek étrendjébe.
 
2009_14_13_01
 
Szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek is ajánlott a fogyasztásuk, mivel csökkentik a vérzsírok szintjét. Kálium- és magnéziumtartalmuk segíti a szív működését. Sok bennük az ásványi só, jelentős a kalcium-, magnézium- és vastartalmuk. A béta-karotin erősíti az immunrendszert, véd a rákos és légúti megbetegedésekkel szemben, hozzájárul a fogíny, a bőr, a haj egészségének megőrzéséhez. Jelentős mennyiségben tartalmaznak szerves savakat (alma-, citrom-, borostyánkősav), nyomokban keserűíz-anyagot, a beléndekben is előforduló letucint, amelynek frissítő, élénkítő és étvágygerjesztő hatása van.
 
Íz- és illatanyagaik hatnak az emésztőnedvek termelődésére, ezáltal segítik az emésztést. Egyes fajták kisebb-nagyobb menynyiségben úgynevezett fitoncidanyagokat tartalmaznak, amelyek több előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek: említésre méltó a baktériumölő, fertőtlenítő hatásuk, illetve más élelmi anyagok romlását is lassítják.
 
Feigl Edit dietetikus