Átépítik a parkolót

Lezárták a Budapest Kongresszusi Központ parkolójának alsó bejáratát. A behajtás korlátozásával egy időben a parkoló területén megszűnt a kétirányú forgalom. Újdonság, hogy a Gesztenyés kert védelmében hamarosan pollerek kerülnek a parkolóból kivezető átkötő gyalogjárdákra, valamint a háborús emlékmű közelébe.

Atepitik_a_parkolotJelentősen megnőtt a Jagelló úti parkoló forgalma azóta, hogy a Csörsz utcai művelődési központ átépítésének idejére e terület alsó felére költözött a biopiac. A legtöbb gondot az okozta, hogy a parkoló nem körbejárható, ezért a parkolóhelyet esetenként hiába kereső gépjárművek rendszeresen feltorlódtak a szervizút végén, amelyet csak tolatva vagy bonyolult manőverek árán tudtak elhagyni az autósok. Veszélyeztette a közlekedésbiztonságot az is, hogy egyesek a várakozási díj megfizetése nélkül, a használaton kívüli alsó bejáraton próbálták meg elhagyni a parkolót.
Az anomáliák felszámolása érdekében az önkormányzat néhány hete megkezdte a terület átépítését. Első lépésben nyitható pollerekkel lezárták a biopiachoz közelebb eső bejáratot, valamint a körbejárhatóság megteremtése miatt átjárót alakítottak ki a parkolósávok között. Ezzel a forgalmi rend is megváltozott, a jövőben ugyanis a parkolón belül az óramutató járásával ellentétes irányban haladhatnak az autók.
Felszámolja az önkormányzat a területre jellemző vadparkolást is. Az utóbbi időben egyre gyakrabban előfordult ugyanis, hogy magukat élelmesnek gondoló autósok parkolójegy vásárlása helyett egyszerűen beálltak a Gesztenyés kertbe. Eddig ezt könnyedén megtehették, hiszen a parkba vezető járdákon, illetve a háborús emlékmű előtt kitört oszlopokon keresztül akadálytalanul behajthattak a fák közé. Hogy a jövőben ez ne fordulhasson elő, a rongálásnak ellenálló hajlított oszlopokat telepítenek a park és a parkoló közé.

(mm.)