Beteg gyerekeken segítenek

Jótékonysági úszónapot szervez a Hegyvidéken a Csodalámpa Alapítvány a XII. kerületi Szabadidősport Központ és a Buborék Úszóiskola támogatásával. A nevezési díjakból befolyt összeget beteg gyerekek kívánságainak teljesítésére fordítják.

A Csodalámpa Alapítvány 2003-ban kezdte meg tevékenységét azzal a szándékkal, hogy az életet veszélyeztető betegségben szenvedő gyerekek egy-egy kívánságát teljesítse. Olyan három és tizennyolc év közti fiatalokét, akik például leukémiások, izomsorvadásuk, netán daganatos betegségük van, és hosszú heteken keresztül korházban ápolják őket, avagy huzamosabb ideig kezelésekre járnak.
Beteg_gyerekeken_segitenek1Az alapítvány célja, hogy örömet szerezzen a kívánságok teljesítésével, és az ajándék hatására a gyerekek pozitívabban álljanak a gyógyuláshoz, az élmény erősebbé tegye őket.
– Négyféle kategóriába sorolhatjuk a kívánságokat. Az elsőbe a tárgyi ajándékok tartoznak. A kicsik általában játékokat kérnek, míg a nagyobbak valamilyen műszaki cikket, például laptopot – mondta el lapunknak Felkai Márta, a közhasznú társaság kommunikációs vezetője. – A második kategóriába az utazások tartoznak, jelenleg éppen egy utat szervezünk EuroDisneylandbe. A harmadik csoportba azokat soroljuk, akik szeretnének valamit megtenni, mondjuk, kamiont vezetni, vagy helikopterrel utazni. A negyedikbe pedig azokat, akik egy híres emberrel szeretnének találkozni.

Felkai Márta hozzátette, hogy az alapítvány munkáját ötven-hatvan önkéntes segíti országszerte, elsősorban kórházi dolgozók, vagy olyanok, akik korábban részt vettek egy kívánság teljesítésében, és szeretnének másoknak is örömet szerezni.
– Szerencsére a nálunk jelentkező gyerekek nyolcvan-nyolcvanöt százaléka meggyógyul, és hisszük, hogy ebben egy picit nekünk is szerepünk lehet. Eddig mintegy ezerkétszáz kívánságot teljesítettünk, és mára elértük, hogy minden munkanapon teljesüljön egy valahol az országban. Ezért is nagyon jó ötlet a városmajori uszodában május nyolcadikán sorra kerülő jótékonysági úszónap, amelyet egy úszóoktató önkéntesünk, Németh Beteg_gyerekeken_segitenek2Eszter talált ki. Ezen az eseményen az egészséges gyerekek segíthetnek a betegeken, hiszen az általuk befizetett nevezési díjakból összegyűlt pénzt a kívánságok teljesítésére fordítjuk. Emellett természetesen köszönettel tartozunk Rétai Gábornak, a XII. kerületi Szabadidősport Központ igazgatójának, illetve Merkely Istvánnak, a Buborék Úszóiskola vezetőjének, valamint az önkormányzati vezetőknek, akik lehetőséget adtak arra, hogy létrejöjjön ez a rendezvény.
A tizenkettedik kerületi iskolákba járó gyerekek a titkárságokon, az óvodások az óvodavezetőknél tájékozódhatnak arról, hogyan vehetnek részt az úszónapon, de a csodalampa@t-online.hu email-címen is lehet előzetesen jelentkezni. A regisztrálásra azért van szükség, mert a rendezők így előre beoszthatják a részvevőket, és kulturáltabban szervezhetik meg az eseményt.
Az úszónapról további tájékoztatás a 327-09-10-es alapítványi telefonszámon kérhető. A rendezvény reggel 8-tól délután 3 óráig tart majd, a részvételi díj gyerekeknek 800 forint, míg a felnőttek ennél magasabb összeggel is nevezhetnek, amelyet előre feladott csekken vagy a helyszínen lehet befizetni.

Ck.