Elviszik_a_gazdatlan_autokat

Elviszik a gazdátlan autókat

Áprilistól a Hegyvidéki Közterület-felügyelet gondoskodik az utak mellett „felejtett” roncs-, rendszám és vizsga nélküli, illetve forgalomból kivont autók elszállításáról. A hivatalos felszólítást követően a tulajdonosnak, illetve az üzembentartónak harminc napja van arra, hogy járművét következmények nélkül elvigye a közterületről.

Hivatalosan 2005 óta csak a bontási igazolás bemutatásával lehet megszabadulni a működésképtelen járművektől. A tulajdonos, illetve az üzembentartó jogi felelőssége továbbra is fennáll a forgalomból kivont, de megsemmisítésre nem kerülő autók esetében. Érvényes vizsga vagy rendszám nélkül ugyanis mindössze harminc napig, a negyvenezer forintos közterület-használati díj megfizetésével lehet a mellékutak parkolósávjában tárolni a járműveket.
Ennek ellenére mindig vannak olyanok, akik fittyet hánynak a szabályokra, és egyszerűen az út mellett, vagy erdőszélen, parkolókban „felejtik” megunt, vagy üzemképtelen járművüket – hívja fel a figyelmet Dávid Gábor, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet vezetője. Szintén a gazdátlanul hagyott autók számát gyarapítják az ellopott, vagy külföldről behozott, de valamilyen okból magyar rendszámot nem kapó gépkocsik.
A szakember lapunknak elmondta: a 2005. január elsejétől a közterületen parkoló, szemrevételezéssel azonosíthatatlan gépkocsi forgalomból kivont, üzemképtelen közlekedési eszköznek, azaz jogtalanul otthagyott tárgynak minősül. Ezeket az autókat az önkormányzatok, illetve szerveik kötelesek elszállíttatni. A felmerülő költségeket a jármű tulajdonosára, ha van, üzembentartójára terhelik.
Dávid Gábor szerint az elsődleges cél nem a bevételek generálása, hanem a kerület közrendjének, valamint a forgalombiztonságnak a fenntartása. Éppen ezért a jogszabályi kereteken belül arra törekednek, hogy az üzembentartó harminc napon belül maga vigye el a közterületen illegálisan parkoló járművet. Első lépésben a rendszám, vagy más látható hatósági jelzés alapján megpróbálják felkutatni az autó gazdáját, egyúttal hivatalos értesítést ragasztanak a járműre, amelyben tájékoztatnak az elszállítás idejéről és annak következményeiről.
A határidő lejárta után a közterületen álló járművet a felügyelet elviteti, ezt követően a tulajdonosnak további fél éve marad arra, hogy a kijelölt telephelyről kiváltsa a gépkocsit. Ennek azonban már komoly anyagi vonzata van: az elszállítás rendeletben meghatározott 17 250 forint + áfa költsége mellett a napi 1200 forint + áfa tárolási díjat is ki kell fizetni. Dávid Gábor szerint mindenképpen érdemes minél előbb kiváltani az autót, ugyanis a fizetési kötelezettség a fél év letelte után sem szűnik meg. Ez annyit jelent, hogy ha valaki veszni hagyja a kocsiját, akkor is ki kell fizetnie az összes járulékos költséget, a végszámla pedig a legjobb esetben is eléri a 300 ezer forintot.
Ebben a tárolás és a szállítás mellett benne van az autó kinyitásának díja, a jármű és a benne található tárgyak értékbecslése, az azonosításhoz szükséges jelzések felkutatása, a végrehajtó honoráriuma, valamint az értékesítés, vagy a megsemmisítés költsége. Ezenkívül szabálysértési eljárást is indítanak a gépkocsi üzembentartójával szemben.
A féléves türelmi idő lejártát követően a közterület-felügyeletnek joga van hasznosítani a roncsot. Amennyiben a jármű piacképes, megpróbálja árverésen értékesíteni, esetleg használatba veszi. Az eladásból származó bevételt hat hónapra zárolja arra az esetre, ha a tulajdonos mégis jelentkezne. Ilyenkor a költségekkel csökkentett összeg jár az autó gazdájának.
Nem bújhatnak ki a kötelezettségek alól a külföldi rendszámú járművek tulajdonosai sem, ugyanis a közterület-felügyelet adategyeztetés céljából felveszi a kapcsolatot az érintett ország nagykövetségével. A külképviseletek a tapasztalatok szerint segítik a hatóság munkáját, nemrégiben egy ír, valamint egy szerbiai rendszámú kocsi gazdáját sikerült így felkutatni. Az utóbbi eset érdekessége, hogy a hónapok óta az Apor Vilmos téren álló Zastava bejegyzett gazdája a kerületben lakik.
Jelenleg mintegy ötven elszállításra váró autóról tud a felügyelet. Dávid Gábor arra kéri a lakosságot, hogy közutak rendjének fenntartása érdekében jelentsék be a hosszabb ideje elhagyott, vagy rendszám nélküli, gazdátlan autókat (telefon: 225-0147, cím: XII., Kiss János altábornagy utca 47.).

mm.

Ha valaki nem találja megszokott helyén a használaton kívüli autóját, hívja a rendőrséget vagy a Hegyvidéki Közterület-felügyeletet. További információk a www.hegyvidek.eu honlapon, a Biztonság/Hegyvidéki Közterület-felügyelet link alatt olvashatók.