Folytatódnak a fasor-rekonstrukciók

A szokásos tavaszi növényzetmegújítás keretében áprilisban közel száz különböző fajtájú facsemetét ültet el az önkormányzat. A Szilassy úton harminc gesztenyefát telepítenek, míg a fasor-rekonstrukciók részeként egyes útszakaszokon jelentősebb gallyazást, illetve lombkorona-ritkítást is végeznek.
Az ültetések tervezésekor figyelmet fordítanak arra, hogy az adott fasorhoz illeszkedő, ugyanakkor a városi klímát jobban tűrő fajták, egyebek közt lepény-, ostor- és csörgőfa, valamint kőrisek és kisméretű díszgyümölcsfák kerüljenek a korábban kivágott növények helyére. Minden esetben többször iskolázott, előnevelt csemetéket telepítenek, amelyek megfelelő fejlődését a víz bejutását segítő öntözőcsövek segítik. A frissen elültetett fák fejlődéséhez a helyiek is hozzájárulhatnak, a kerületi kertészek szívesen veszik, ha a környék lakói a nyári szárazságban időnként maguk is meglocsolják a növényeket.
A hiányzó példányok pótlása mellett kerületszerte több helyszínen megújulnak az utakat szegélyező fasorok. Legutóbb az Agárdi úton több fát alaposan visszavágtak a kertészek. A látványos beavatkozás a növények tartóképességének meggyengülése miatt vált szükségessé, a beteg példányok ugyanis nem tudták volna megtartani a tavasszal kizöldülő lombkoronát. Már korábban is több alkalommal előfordult, hogy kisebb-nagyobb ágak letörtek a magasra növő fákról, és a járdára, illetve a kertekbe, épületek tetejére zuhantak. A nagyobb bajt megelőzendő döntött úgy az önkormányzat, hogy elvégezteti a növényzet rekonstrukcióját, ezen belül a gallyazást és adott esetben az ifjítást is. Az ismételt felülvizsgálat a vártnál jobb eredményt hozott, így egyetlen fát sem kellett kivágni.

M.