A hegyvidéki művésztelep Nagybányán

Gyümölcsöző kapcsolat alakult ki az elmúlt években a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep és a Romániában működő Nagybányai Művésztelep között. A hegyvidéki szervezők több nagybányai festőművészt is meghívtak, ezt egy cserelátogatási egyezmény követte, amelynek keretében először nagybányai művészek rendeztek kiállítást nálunk 2008-ban, most húsvétkor pedig a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep tematikus munkáiból nyílt kiállítás a Nagybányai Művésztelep tetővilágítású termeiben. Nem sokkal előbb Breznay András festőművész, az itteni művésztelep vezetője is bemutatkozott egy nagybányai tárlaton.


A_hegyvideki_muvesztelep_Nagybanyan

A Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepet reprezentáló kiállításon 12 országból származó 27 képzőművész mintegy 30 alkotása szerepelt, főleg önarckép és a telep helyszíneihez (a Hegyvidékhez, illetve a Balatonhoz) kapcsolódó tájkép. Az esemény meghívóján XII. kerületi motívumokat ábrázoló festmények fotói is felfedezhetők: például Győri Kinga két képe (Felhőutazás I–II., 2009), amelyen a Libegőről elébe táruló látványt ábrázolta, illetve Angyal Júlia festménye (Hegyvidéki ritmus, 2000), amelynek ihletője az egykori zugligeti lóvasút végállomásának faszerkezete volt. Az alkotók közül tízen határon túli magyarok, öten magyarországiak voltak.
A megnyitóünnepségen Nicolae Suciu, a Nagybányai Képzőművészek Egyesületének elnöke, Dudás Gyula nagybányai festőművész és az egyik kiállító, a Szlovákiából érkező, magyar származású Sokolovsky Igor is köszöntötte a vendégeket. Breznay András arról beszélt, hogy a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep 101 évvel a nagybányai festőkolónia megalakulása után szerveződött, és megfordult ott négy nagybányai művész, Bitay Zoltán, Dudás Gyula, Győri Kinga és Anghel Negrean is, akik fontos szerepet játszottak a telep kibontakozásában.
Ez a tárlat egy vándorkiállítás első állomása, legközelebb Aradon mutatják be az állandóan gyarapodó hegyvidéki gyűjteményből válogatott anyagot. A festmények oda- és visszaszállításához a Hegyvidéki Önkormányzat biztosított mikrobuszt.

Kérész Gyula