Homokzsákból gátépítés

Meglehetősen sokat tudnak arról a kerületi diákok, milyen védelmi feladatok végrehajtására van szükség például árvíz, tűzvész, vagy éppen vegyi baleset esetén. Az iskoláscsapatok a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen adtak számot tudásukról.

Az árvíz és a viharos időjárás miatt súlyos katasztrófahelyzet alakult ki Hegyvidékfalván, a polgári védelmi feladatok ellátásában ezért az iskolásoknak is szükséges közreműködniük – az idei Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen ehhez a képzelt szituációhoz kapcsolódtak a megoldandó feladatok. Bár igazi árvíz és tomboló vihar szerencsére nem sújtotta a Fülemile úti napközis táborban zajló versenyt, azért az eső megnehezítette a résztvevők dolgát. Különösen a szervezőkét: a szabad ég alá tervezett programokat fedett helyszínre kellett költöztetni.
Homokzsakbol_gatepitesA tervezett versenyfeladatokat az időjárási körülmények ellenére szinte mind megtartották, csak a kerékpáros ügyességi próba maradt el. Emellett volt minden, ami egy katasztrófavédelmi versenyen lenni szokott, például elsősegélynyújtás, homokzsákokból gátépítés, bekötött szemmel történő rádiós tájékozódás.
A versenyen szinte valamennyi kerületi iskola képviseltette magát. Összesen 21 négyfős csapat indult, és húszan végre is hajtották az összes feladatot. Az általános iskolások kategóriájában első helyen a Németvölgyi 1. számú csapata végzett, míg a középiskolások mezőnyében a Tamási diákjai érték el a legjobb eredményt. Ez a két csapat a fővárosi kerületek katasztrófavédelmi versenyén küzdhet tovább, a kerületi önkormányzat ajándékát, egy erdélyi kiránduláson való részvétel lehetőségét azonban már megnyerte: a csapattagok, valamint a májusi Hegyvidéki Napok keretében sorra kerülő járőrverseny legjobbjai együtt utazhatnak el júniusban a Székelyudvarhely melletti Homoródra.

z.