Két könyvtáros kapott Győri Gáspár-emlékdíjat

A modern iskolai könyvtárakat létrehozó Győri Gáspárról elnevezett emlékdíjat idén két könyvtárostanár vehette át. Perlainé Vezér Katalin a Virányos Általános Iskola, Molnárné Vajda Zsuzsanna pedig a Semmelweis Egyetem Diana úti gyakorlóiskolájának könyvtárát vezeti magas szakmai színvonalon.

Ket_konyvtaros_kapott_Gyori_Gaspar-emlekdijatMinden évben általában egy pedagógus kapja meg a hegyvidéki könyvtárostanárok által adományozott Győri Gáspár-emlékdíjat, ebben az esztendőben azonban ketten is kiérdemelték a kitüntetést. A munkaközösség vezetője, Ballangó Jánosné a Kós Károly Általános Iskola könyvtárában tartott ünnepségen díjat adott át Molnárné Vajda Zsuzsanna részére, aki igazi elhivatott könyvtárostanár: előbb szerezte meg alapfokú könyvtárosi végzettségét, mint az érettségi bizonyítványát. Az érettségit követően az ELTE biológia-kémia szakára járt, ám végül biológia-könyvtár szakosként diplomázott. 1976 óta iskolai könyvtárostanárként dolgozik, de emellett volt módja biológiát és környezetvédelmet is oktatni.
Könyvtárosként a szakmai közösségi munkában mindig is aktívan részt vett. A Magyar Könyvtárostanárok Egyesületének egyik alapítója, ahol 1986-tól, az első öt évben vezetőségi tag volt, de jelenleg is tagja a szakmai szervezetnek. 1991-92-ben környezetpedagógia-továbbképzésen, 2001-ben pedig a Nemzeti Alaptanterv szakértői továbbképzésén vett részt, így közoktatási szakértői végzettséget is szerzett.
Molnárné Vajda Zsuzsanna 2004 eleje óta dolgozik a Diana utcai Általános Iskola és Gimnázium könyvtárában. Mióta – 2006-tól kezdve – az intézmény a Semmelweis Egyetem gyakorlóiskolájaként működik, a könyvtár szerepe folyamatosan nő: a 12 évfolyam kiszolgálása mellett az egyetemisták foglalkoztatása, az iskolai rendezvények és kerületi versenyek szervezése, a külföldi vendégek, illetve a nyitott napokra érkezők fogadása is munkája részévé vált – ám mindezt a többletfeladatot szívesen teljesíti. A gyakorlóiskola könyvtárának fejlesztésére több ízben is sikerrel pályázott az elmúlt években. Könyvtárostanárként szintén elkönyvelhetett sikereket: a szakmai vetélkedőkön rendszeresen végeznek kimagasló eredménnyel az általa felkészített tanulók.
„Nagyon szeretem a kerületi könyvtárostanárok munkaközösségét, az egymást segítő, tartalmas összejöveteleit és összetartását. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a Győri család mindhárom könyvtárostanár tagjával évtizedekkel ezelőtt már megismerkedhettem és barátjuk, kollégájuk lehettem a mi nehéz, de sokoldalú, szép szakmánkban” – mondta az emlékdíjjal jutalmazott tanárnő.
Győri Gáspár-emlékdíjat kapott Perlainé Vezér Katalin is, aki a Virányos Általános Iskola közösségének tagja több mint tizenkét éve. A pedagógus első diplomáját a Budapesti Tanítóképző Intézetben szerezte, 1976-ban kezdett tanítóként dolgozni. 1985-től magyartanárként folytatta pályafutását, miután az ELTE magyar nyelv- és irodalom szakát ugyancsak elvégezte. A Virányos Általános Iskolába is magyartanárként került 1997-ben. A következő tanévtől azonban – a Fővárosi Pedagógiai Intézetben szerzett könyvtárosi képesítés birtokában – már az iskola könyvtárát vezette, itt volt ugyanis igazán szükség rá.
Nagy lelkesedéssel látott neki új feladatának, rendkívül tetszett neki a sokrétű munka és az önállóság – tudtuk meg a könyvtárostanártól, aki beszámolt arról, hogy sok sikeres pályázattal fejlesztette könyvtára felszereltségét, állományát. Minden tanévben valamilyen újszerű programmal próbálta színesíteni az iskola életét: ma már az állandó programok közé tartozik a népmese napja, az iskolai könyvtár napja, a költészet napja és a könyv világnapja. Hetente könyvklubot tart, s hétfordulós könyvbarát vetélkedőt szervez a negyedik évfolyamon. Időnként sikerül szerzőket meghívnia, akik könyveiket, meséiket mutatják be. Meseíró versenyeket is hirdet, hogy a gyerekek az olvasás mellett az írást is megszeressék, kibontakoztathassák kreativitásukat, tehetségüket. Diákjai a könyvtár-használati versenyeken több ízben is kiválóan szerepeltek: a Bot Péterről elnevezett kerületi, valamint a Győri Gáspár nevét viselő budapesti vetélkedőn dobogós helyezést szerzett két tanítványa.
„Büszke vagyok arra, hogy a Virányos Általános Iskola könyvtárában dolgozhatok, amit maga Győri Gáspár és felesége, Magdika formált, gyűjtögetett, szeretgetett. Érzem még ma is e gondos munkának a gyümölcsét” – fogalmazott Perlainé Vezér Katalin. A díjazott szerint Győri Gáspár szellemisége, egyénisége nyomot hagyott a kerület több iskolájában is, ahol dolgozott, illetve ahol segítette a könyvtár ügyét. Úgy véli: ma még nagyobb szükség lenne ilyen elhivatott szakemberekre, amikor a könyvnek komoly harcot kell vívnia a médiával, az információ áradatával. A könyvtárostanárok feladata, hogy megmutatassák: rohanó világunkban időnként érdemes megállni, és leülni egy jó könyv mellé, töltekezni, rácsodálkozni a lapokba zárt világra. Szeretnék tehát kíváncsivá tenni a gyerekeket és érdeklődésüket az értékálló művek felé irányítani.

z.


Elbúcsúzott kollégáitól Petri Ágnes, a Tamási Áron iskola könyvtárostanára, aki két évvel ezelőtt vehette át a kerületi munkaközösség Győri Gáspár-emlékdíját, másfél éve pedig – diákjaival közösen – a Könyvtárostanárok Egyesületének pályázatán nyert különdíjat a tamasikonyvtar.blog.hu címen elérhető internetes naplójáért, mely az új iskolai könyvtár kialakításának mozzanatait, valamint az itt zajló programokat mutatta be az érdeklődőknek. A pedagógus április 1-jétől egy pesti iskolában folytatja munkáját, ahol ugyancsak könyvtárépítő feladatokkal bízták meg.