Merre tart a világ?

„Quo vadis…?” címmel nyílt időszaki kiállítás Károlyi András grafikusművész alkotásaiból a Hegyvidék Galériában. A műveken az emberiség segélykiáltása és kétségbeesett menekülése jelenik meg, miközben a széteső, pusztuló világból való kiutat keresi.

 

Merre_tart_a_vilagKárolyi András 1964-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskola képgrafikus–rajztanár szakán. Tanulmányai elvégzése után számos grafikai megbízást kapott, irodalmi folyóiratokban, valamint politikai napilapokban mutatták be rajzait, illusztrációit. Az egyházművészet terén is tevékenykedett, felkérték stációképek és festmények készítésére. Oktatói munkát is végez, a budapesti Dekoratőr-Kirakatrendező Szakiskola grafika és alakrajz tanára.
Károlyi évek óta a kerületben él, ennek ellenére munkái most első alkalommal jutottak el a Hegyvidék Galériába. A „Quo vadis…?” című kiállítás megnyitóján Tőkéczki László történész hangsúlyozta: nincs könnyű helyzetben a művek méltatásakor, hiszen az alkotások többféleképpen értelmezhetők. Jellegzetes attribútumuk a felfelé haladó, vég nélküli, szétesőben lévő létra, amelyet egy sötétzöld tónusú, száz évvel ezelőtti, polgári jellegű világba helyezett a művész. A létrák miatt romos és borús életérzés árad a képekről, ugyanakkor a magasba ívelő lajtorják reménység után kiáltanak. Ezt a hitet jelképezik a rendet sugározó egyenes vonalak, amelyek arra emlékeztetnek, hogy az ember a felfelé haladásra született.
A történész kiemelte: a megváltásra váró világ hiteles kifejezéseiként megmutatkozó képeken fontos szerepet kapnak a keleti motívumok. Mint fogalmazott: „A Keletről érkező fény egyrészt a művész lelkéből fakadó megvilágosodást fejezi ki, másrészt az ítélet és a pusztulás fénye, amiben lassan elsüllyed az emberiség.”

mm.

A tárlat május 7-ig látogatható. Nyitva: kedden, csütörtökön és pénteken 10–18 óráig. Cím: XII., Városmajor utca 16.