Sérült fiatalok mutatták be művészetüket

Serult_fiatalok_mutattak_be_muveszetuketTizenharmadik alkalommal rendezte meg a Jókai Klub a Sérült Fiatalok Fesztiválját, amelynek keretében mozgás-, látás- és hallássérült gyerekek művészi alkotásait tárták a közönség elé. A kiállítást Pokorni Zoltán polgármester nyitotta meg, aki hangsúlyozta: látszik a munkákon, hogy örömmel készítették el őket, és mindegyikbe rengeteg időt fektettek. Ha ennek az időnek csak a töredékét szánjuk megértésükre, mi is nagyon sokat kaphatunk tőlük. Pokorni Zoltán azt kívánta a fiataloknak, legyenek büszkék műveikre, és felnőttkorukban is folytassák értékes alkotómunkájukat.
A kiállított munkák közül a legjobbak díjazásban részesültek; a zsűri – ahogy a bírálatban közreműködő képzőművész, Bálványos Huba fogalmazott – a legtöbb lelkiséget kifejező alkotásokat kívánta jutalmazni. Első díjat vehetett át Paulik Ferenc a Pető Intézetből, aki – mivel sérülése miatt a kezét nem tudja használni – egészen különleges módon, fejpálcával készítette el a Tisztelet az év madarának című rajzát. Szintén első díjat kapott Dobra Laura a Naplemente és a Nyár című festményeiért (Dr. Török Béla Nagyothallók Általános Iskolája), Sherlák Renáta a modern mintájú szőtteséért (Látássérültek Tanintézete), Kenyeres Csilla a Ketten című szénrajzáért (Pető Intézet MIMI Klubja), valamint a kerületi Fekete István Általános Iskolából Kaffka Péter a Van Goghot idéző Napraforgós képéért, illetve Matteidesz Dóra a Démonfürdő elnevezéssel illetett sárkányos kerámiájáért.
Az első díjazottakon kívül a többi helyezett, illetve a különdíjasként kihirdetett alkotók is jutalmakat – könyveket, CD-t, pendrive-okat, édességet – vehettek át. A résztvevők számára átnyújtott ajándék volt az a műsor is, amelyet a Jókai Klub állított össze a fesztivál alkalmából: a Jazzation énekegyüttes fülbemászó muzsikával, míg Dvorák Gábor pantomimprodukcióval szerzett vidám perceket a sérült fiataloknak.

z.