Térképország a Hegyvidéken

A helyi önkormányzatnak köszönhetően a Fülemile tábor adott otthont az első alkalommal megrendezett Tájékozódási Sportok Fővárosi Fesztiváljának. A hegyvidéki „térképországban” izgalmas tanpályákon próbálhatták ki magukat a sportág iránt érdeklődő kicsik és nagyok.

Terkeporszag_a_HegyvidekenA rendezvény célja, hogy a térképes tanpályák, a színkódos fejlesztő módszerek, illetve a különféle játékok és versenyek bemutatásával még több gyereket, valamint a sportágat népszerűsítő pedagógust nyerjünk meg a tájékozódási sportok számára – mondta el lapunknak a Tájékozódási Sportok Fővárosi Fesztiváljának megszervezésében oroszlánrészt vállaló Szabon János. A Hegyvidék-KFKI Optimista Sportklub vezetője kiemelte: a tanpályák létrehozásával egy olyan, előképzettséget nem igénylő, izgalmas, természetben űzhető szabadidős játéklehetőséget kínálnak, amibe kortól és nemtől függetlenül bárki bekapcsolódhat.
Legnagyobb erénye, hogy családi vagy baráti körben, de akár egyedül is űzhető, ráadásul a legolcsóbb szabadidősportok egyike, hiszen alapszinten a térkép és tájoló mellett tulajdonképpen csak odafigyelést és kitartást igényel. A bonyolultabb feladványok megfejtéséhez már gyakorlat és némi külső segítség, esetenként GPS, illetve a páros játékhoz mobiltelefon is szükséges, azonban Szabon János szerint ez ne riasszon el senkit: a tájékozódási sportok ugyanis akkor is izgalmasak, ha nem versenyszerűen, csupán kedvtelésből, saját örömünkre gyakoroljuk. Ráadásul a szórakozás és testedzés mellett legalább ennyire fontos a térképes futásban, túrázásban, vagy éppen kerékpározásban rejlő közösségépítő erő.
A változatos játékok és a tájékozódási verseny éppen ezért sokkal inkább ismerkedési alkalmak, mintsem erőfelmérők voltak. Ennek szellemében kiemelt helyet kapott a rendezvényen a térképes tanösvény-tanpálya program, amelyet még 2003-ban a Hegyvidék-KFKI Optimista Sportklub indított el a fővárosban. Az iskolai csoportok terepi oktatását segítő tanpályákhoz tartozó térképeket, valamint a játékok tanári segédletét ezúttal is ingyen bocsátották az érdeklődők rendelkezésére. Szomorú, hogy a lehetőséggel csupán néhány iskola élt, pedig a negyedik osztályban tanult tájékozódási, természet- és térképismeret elsajátítását jelentősen megkönnyíti a tananyag gyakorlati és játékos alkalmazása.
Jelenleg nem létezik egységes oktatási követelmény, nincsenek elfogadott, közös módszerek, ami megnehezíti a tájékozódási sportok népszerűsítését. Ebben jelent előrelépést a színkódokkal is dolgozó térképes tájékozódási tanpálya-rendszer, ami bárki számára ingyenesen elérhető.

Em.

Az akár testnevelésórák keretében is teljesíthető, állandó telepítésű, oktatásra, edzésre és szabadidősportra való pályák térképei letölthetők a www.tajekozodas.hu internetes honlapról.