Új fák a Gesztenyés kertben

A nemrégiben elvégzett kényszerű fakivágásokat követően növénytelepítéssel folytatódott a fővárosi kezelésű Gesztenyés kertben megkezdett fasormegújítás. Önkormányzati beruházásban ezúttal tíz többször iskolázott, a városi klímának és az aknázómoly károkozásának ellenálló, rózsaszín virágú gesztenyefa-csemetét ültettek.

Uj_fak_a_Gesztenyes_kertbenLehangoló eredményt hoztak az utóbbi időben elvégzett műszeres vizsgálatok a Gesztenyés kertben. A Fakopp mérései szerint a fasor növényeinek jelentős része beteg, törzse belülről korhadt, ezért fokozottan balesetveszélyes. Egy hevesebb széllökés, vagy nagyobb vihar komoly károkat okozhat, a derékba törő fák, vagy a lezuhanó méretesebb ágak pedig akár sérülést is eredményezhetnek. Ezt megelőzendő döntött úgy a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy anyagilag is hozzájárul a fasor rendbetételéhez. A megállapodás szerint a Főkert kivágta a tíz legrosszabb állapotú gesztenyefát, míg a kerület saját költségén gondoskodott a pótlásról. A gyökérzet nagyobb részével együtt eltávolított beteg példányok helyére a városi környezetnek, illetve a gesztenyefákra halálos veszélyt jelentő aknázómolynak ellenálló, hússzínű virágú facsemeték kerültek. A többször iskolázott, legalább három méter magas fák mellé a locsolást megkönnyítő dréncsöveket telepítettek.

Torma László, az önkormányzat kertészeti szakembere lapunknak elmondta, hogy bár nem lenne feladata, a polgárok érdekeit szem előtt tartva a kerület korábban is hozzájárult a Gesztenyés kert növényzetének megújításához. Tavaly például a Budapest Kongresszusi Központ parkolójában több tucat gesztenyefát ültettek. A gondos ápolásnak köszönhetően, azóta valamennyi facsemete meggyökerezett és megfelelően fejlődik.

mm.