Urológiai ultrahangkészülék a János kórházban

Urulogiai_ultrahangkeszulek_a_JanosbanÖtmillió forint értékű urológiai ultrahangkészüléket adományozott a Szerencsejáték Zrt. a Szent János Kórház urológiai-sebészeti osztályának. Dr. Kovács András osztályvezető főorvos egy daganat élőben történő diagnosztizálása és eltávolítása közben mutatta be a sajtó képviselőinek, hogyan tudják alkalmazni a berendezést.
A hólyagbetegségek diagnosztizálása, az ehhez szükséges technikai eszközök és a gyógyítás az elmúlt években viharos fejlődésen mentek keresztül. A legtöbb kórházban és szakrendelőben ma már inkább CT-t használnak például a rosszindulatú daganatok felismeréséhez és kezeléséhez. A Szent János Kórház urológus szakemberei szerint azonban a modern képalkotó eljárások nem válthatják ki minden esetben a hagyományos eszközöket. A CT ugyanis rétegfelvételeket készít, míg az ultrahangkészülék minden más módszernél pontosabban mutatja meg a hólyagrák mélységi kiterjedését.
Az ultrahang-berendezéshez kapcsolt úgynevezett intravezikális transducer (vizsgálófej) segítségével a vizsgálattal egy időben, steril műtéti körülmények között azonnal el is lehet távolítani a hólyagdaganatot. Az osztályvezető elmondta, hogy a módszer nem új, húsz évvel ezelőtt kezdték el alkalmazni a kórházban, immár négy esztendeje azonban műszer hiányában szüneteltetni kényszerülnek a beavatkozásokat – egészen mostanáig.

z.