Atepitik_a_Siraly_utcat

Átépítik a Sirály utcát

A Sirály utca átépítésével folytatódik a MOM–Gesztenyés kert kulturális, sport- és szabadidőnegyed funkcióbővítő fejlesztése. A művelődési központ előtti sétatér alatt a többi között étterem, kiszolgáló létesítmények és kétszintes mélygarázs kapnak helyet. A munkálatokat egy markolóval jelképesen elkezdő Pokorni Zoltán szerint a Sirály utca Budapest legszebb korzója lesz.

A részben önkormányzati forrásból, illetve az Európai Uniótól elnyert 900 millió forintos támogatásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően új kulturális, sport- és szabadidőnegyed jön létre a Jagelló út, Sirály utca, Csörsz utca által határolt területen. Már tavaly megkezdődött a művelődési központ teljes körű rekonstrukciója, azonban a Sirály utca jelentős földmunkákkal járó átépítésével meg kellett várni a kedvezőbb időjárási körülményeket.
Az első külszíni munkagödör kiásását egy markoló segítségével megkezdő Pokorni Zoltán polgármester elmondta, a volt MOM-kultúrház átalakítása a tervek szerint zajlik. Az épület belső tereiben tégláig leverték a vakolatot, kivették a mozdítható válaszfalakat, megerősítették a födémszerkezetet, és jól halad a színházterem alatti pinceszint kialakítása is. Utóbbira azért van szükség, mert oda kerül a nézőteret a színpaddal egy szintre emelő szerkezet. Így az újjávarázsolt nagyteremben a színpadi előadások mellett akár szalagavató bálokat is rendezhetnek – hangsúlyozta a polgármester, aki hozzátette: a művelődési központ belsejét a műemléki kötöttségek figyelembevételével, ugyanakkor a mai kor igényeinek megfelelően alakítják ki.
A külső fejlesztésekkel kapcsolatban a polgármester kiemelte: a forgalomtól elzárt, sétatérré alakított Sirály utca alatt a Gesztenyés kertre nyíló, üvegfalú panorámaétterem, előadó és kiállítótér, valamint nyilvános illemhely, pelenkázó és a gyermekes szülőket kiszolgáló biciklikölcsönző kerül. A további két szinten egy száztíz férőhelyes mélygarázs épül.
Az utcaszint korzó jellegét a tervek szerint utcabútorokkal, hangulatos világítótestekkel és szobrokkal teszik még hangsúlyosabbá. Szombatonként ott kap immár végleges elhelyezést Közép-Európa legnagyobb biopiaca, ahol minden eddiginél jobb és kulturáltabb körülmények között vásárolhatnak az egészséges életmód mellett elkötelezett polgárok.

Az önkormányzat saját költségén a fővárosi kezelésű Gesztenyés kertben is jelentős fejlesztéseket hajt végre. Egyebek közt felújítják a növényzetet, valamint ivókutakat telepítenek, hogy ezzel is hangulatosabbá tegyék a Sirály utca környezetét, amely ha elkészül, Pokorni Zoltán reményei szerint Budapest legszebb közösségi tere lesz.

M.