Gyermekművészeti fesztivál

Első alkalommal rendeztek a kerületi alsósok számára gyermekművészeti fesztivált. A Hunniareg Budai Módszertani Központ rendezvényére a hegyvidéki iskolák napközis műhelyeinek válogatott produkciói kaptak meghívást.
Gyermekmuveszeti_fesztivalAz iskolákban megtartott előválogatáson győztes produkciókat mutatták be a napközis csoportok a Jókai Klubban. Jutalomjátékról lévén szó, a zsűri nem rangsorolta, csupán szóban értékelte az előadásokat, így igaznak bizonyult a mondás: ezúttal valóban nem az eredmény, hanem a részvétel volt a fontos. Annál is inkább, mivel az önkormányzatnak és az Apáczai kiadónak köszönhetően valamennyi kis előadóművész ajándékokkal térhetett haza. Bár győztest nem hirdettek, a vidám napközis gálán a leglátványosabb színpadképet bemutató Kós Károly iskolások Pokorni Zoltán polgármestertől egy hatalmas csokoládétortát is átvehettek. Ráadás díjként az iskola adhat műsort a májusi hagyományos napközis tárlat megnyitóján a polgármesteri hivatal folyosógalériájában.
A közösségépítő folytonosságot emelte ki köszöntőjében Pokorni Zoltán, aki elmondta, reményei szerint a fesztivállal újabb szép hegyvidéki hagyományt sikerült útjára indítani. Egy olyan közösségi eseményt, amely egyszerre szolgálja a gyerekek szellemi épülését és szórakozását, egyúttal a szülőket is közelebb hozza egymáshoz.
„Vettétek-e valaha komolyan a gyermeket?” – tette fel a babitsi kérdést dr. Füle László. A zsűri elnöke szerint a Hegyvidéken egyértelmű a válasz, hiszen a fesztivál is azt mutatja, Babits Mihály tanítását követve a kerületben jó irányba fejlesztik, és valóban nevelik a gyerekeket. Valahogy úgy, ahogyan Veszely Ödön 1905-ben megjelent pedagógiai könyvében leírja: gondot fordítanak arra, hogy az iskolából kikerülők kultúrlényként járjanak a világban.
Füle László szerint a fesztivál valamennyi fellépője már most megfelel ennek a kívánalomnak, és felnőve megvédik, gyarapítják a magyar tudományt, művészetet. Ha pedig családot alapítanak, biztosak lehetünk abban, hogy továbbadják nemzeti tudásunkat és hagyományainkat.

m.