Hajlektalantanyakat_szuntettek_meg

Hajléktalantanyákat szüntettek meg

Megszüntette az önkormányzat a hajléktalantanyákat, valamint hamarosan kutyapiszokgyűjtőket helyez el a Gyógyfű utcában. A korábban ellopott közlekedési táblák újbóli kihelyezése mellett a kerületi közterület-felügyelet fokozott ellenőrzésekkel igyekszik megakadályozni az ingyenes parkolást.

Az utóbbi időben egyre lehangolóbb látványt nyújtott a Kékgolyó utcából nyíló Gyógyfű utca. A fákkal körülvett zsákutcát először a kutyások vették birtokukba, majd a hajléktalanok is „rátaláltak”. Előbbiek folyamatos jelenlétét a szaporodó kutyapiszok, utóbbiakét a házak kerítése mögötti rézsű tövében felvert két sátor és az óriási mennyiségű felhalmozott szemét jelezte.
A rendezetlennek tűnő állapotokat az autósok is kihasználták, rendszeresen megrongálták, vagy egyszerűen leszerelték a különféle KRESZ-táblákat, így akadálytalanul hajthattak be az egyébként védett utcába. Tábla híján ráadásul a büntetéstől sem kellett tartaniuk, parkolási díjat pedig azért nem fizettek, mert az utca kívül esik a parkolási zónán.
Az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében az önkormányzat a kerülettakarítási akció keretében felszámolta a hajléktalantanyákat, egyúttal megtisztította a szeméttől a területet. Intézkedtek a fővárosnál a hiányzó közlekedési táblák pótlásáról is – amint ezek újra a helyükre kerülnek, a kerületi közterület-felügyelet elkezdheti az ellenőrzéseket. Az engedély nélküli behajtás megakadályozására sorompó létesítését is tervezik az illetékesek. A higiénés állapotokat javíthatja, hogy hamarosan kutyapiszokgyűjtő edényeket szerelnek fel az utca több pontján.
Kamocsa Marianntól, az önkormányzat kertészeti szakemberétől megtudtuk, hogy a Gyógyfű utcában még a nyolcvanas években kijelölt kutyafuttató működött, amelyet hivatalosan már megszüntettek. Ennek ellenére a kutyások továbbra is szívesen járnak oda, ezért döntött úgy a szakiroda, hogy ha futtatót nem is létesít újra, a kulturált sétáltatáshoz új típusú, fedeles, fémből készült gyűjtőedények kihelyezésével járul hozzá. Persze ahhoz, hogy a Gyógyfű utcában újra rend legyen, szükség van a lakosság együttműködésére is, például arra, hogy az ebtulajdonosok összeszedjék kedvenceik után a kutyapiszkot.

mm.