szavazas3

Igazolással szavazók figyelmébe

Az igazolással szavazók 23. számú szavazókörében az igazolással szavazók jelentős száma miatt a névjegyzéken még nem szereplő választópolgárok várhatóan csak hosszas sorbaállás és várakozás után tudnak szavazni. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy igazolásukkal a Helyi Választási Iroda Névjegyzéki Csoportjánál 2010. április 9. péntek 16 óráig vettessék fel magukat a szavazóköri névjegyzékbe. A névjegyzékben már szereplő választópolgárok szavazása folyamatos.

Igazolással az igazoláson szereplő településnek kizárólag abban a szavazókörében lehet szavazni, melyet az igazolással szavazók számára kijelöltek. A kijelölt szavazókör címe – kerületünkben a 23. számú szavazókör: Budapest XII. kerület, Németvölgyi út 46., Németvölgyi Általános Iskola – az igazoláson szerepel.
A jogszabályi előírások miatt tehát a kijelölt szavazókörben a szavazókör területén lakóhellyel rendelkező, a névjegyzéken eleve szereplő 935 választópolgáron felül az igazolással szavazók is – kerületünkben mindig jelentős számban – leadhatják szavazataikat. Az igazolás kiadásának határideje, április 9. előtt egy héttel is már több, mint 600 szavazó kért igazolást a XII. kerületbe, amely szám a határidőhöz közeledve még jelentősen nőni fog.
Az igazolással szavazás jóval hosszabb időt vesz igénybe, mint a névjegyzéken már szereplő választópolgárok esetében, hiszen a személyazonosság és lakcím igazolásán felül a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi az igazolás eredetiségét, adattartalmát, azt, hogy az első, a második vagy mindkét fordulóra szól-e, illetve ez utóbbi esetben rávezeti az igazolásra az első fordulón történő szavazás tényét. Ezt követően ellenőrizni kell, hogy az igazolással szavazó szerepel-e a segédlistán, majd a szavazni kívánót fel kell venni a névjegyzékre, valamint az úgynevezett „F jegyzékre” is, és csak ezután kaphatja meg a szavazni kívánó a szavazólapot és a borítékot.
Lehetőség van azonban arra is, hogy az igazolással szavazók a szavazás napját megelőzően, legkésőbb 2010. április 9. péntek 16 óráig a Helyi Választási Iroda Névjegyzéki Csoportjánál (Böszörményi út 23–25. alagsor 3.) felvetessék magukat a 23. szavazókör névjegyzékére, ezzel elkerülhetővé válik a 23. szavazókörben a sorbaállás és a hosszas várakozás.
Kérjük, hogy aki teheti, a fenti időpontig keresse fel a névjegyzéki csoportot és igazolása alapján vetesse fel magát a 23. szavazókör névjegyzékébe.

Dr. Gaál Szabolcs Barna
a Helyi Választási Iroda vezetője