Parkolási övezet a Galántai utca

A Hegyvidék előző számában írtunk a parkolási övezetbe utólag bevont kerületi utcákról. Azóta többen megkeresték szerkesztőségünket, hogy a Galántai utcát tévesen soroltuk ebbe a körbe, hiszen ott ma sem kell fizetni az autósoknak. Megkérdeztük az illetékes szakirodát, ahol megerősítették: a Galántai utca a parkolási zóna része, azonban a Centrum Kft. egyelőre nem helyezte ki a fizető automatákat.

Érdekes, de korántsem egyedi eset, hogy egy utcát díjköteles övezetbe sorol a főváros, azonban a területen ezt követően is ingyen parkolhatnak az autósok. Ennek oka, hogy a fizető automatákat csak bonyolult és ezért hosszú bürokratikus folyamat végén lehet kihelyezni, ráadásul a parkolási társaságok a várhatóan kisebb forgalmú utcákban kevésbé érdekeltek a fizetési kötelezettség gyakorlati bevezetésében.
A Galántai utcát – több más kerületi útszakasszal, például a Jagelló úttal együtt – a lakók, illetve a kerületi önkormányzat kérésére még tavaly vonták be a fizetőövezetbe. A fővárosi rendelet kihirdetése után a kerület is megalkothatta saját rendeletét, ezt követően pedig néhány hete megkezdődött az ilyenkor szokásos forgalomtechnikai felülvizsgálat.
Ezután kerülhet sor a konkrét tervezésre és az építési engedélyek kiadására, amelyek birtokában a Centrum Parkolási Kft. megkezdheti az övezetet jelölő táblák, valamint a parkoló-automaták telepítését. Erre várhatóan még a nyári időszakban sor kerül, addig azonban nem kell fizetni a parkolásért. A Galántai utcában élők egyelőre annyit érzékelhetnek a parkolási övezetbe sorolás előnyeiből, hogy jogosulttá váltak az ingyenes lakossági várakozási engedélyre.
A környéken tapasztalható parkolási anomáliák enyhítése érdekében további fejlesztéseket határozott el az önkormányzat. Néhány héten belül a rongálásoknak ellenálló, csővázas hajlított oszlopokat helyeznek ki a Galántai utca több pontjára, ezzel védve az utca és a járda közötti zöldfelületet a szabálytalanul parkoló autóktól.

(m)