Sakkozók Erkel nyomában

Sakkozni hívta a kerületi iskolásokat és felnőtteket a Virányosi Közösségi Ház. A XII. kerületi Szabadidősport Központtal közösen megrendezett Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny változatlanul nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében.

Tizenhét évvel ezelőtt azzal a céllal indult útjára az Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny, hogy a játék népszerűsítése mellett lehetőséget adjon a kerület amatőr sakkozóinak éles helyzetben kipróbálni tudásukat. Az elvárásoknak azóta is megfelel, hiszen a villámtorna évről évre átlagosan száznál is több embert ültet asztalhoz.
Sakkozok_Erkel_nyomabanSikeresnek bizonyult a sportág elterjesztése érdekében kifejtett úttörőmunka is, hiszen az elmúlt majd’ két évtizedben, részben a versenynek köszönhetően, a hegyvidéki iskolák döntő többségében elindult valamilyen szintű sakkoktatás. Ennek köszönhetően ma már komoly konkurenciával kell szembenéznie az Erkel-emlékversenynek, hiszen az iskolai házibajnokságok mellett a Hegyvidéki Diákolimpián egyéniben és csapatban is szerveznek bajnokságokat. Mindezzel együtt a Virányosi Közösségi Ház rendezvényének sikere töretlen, különösen a gyerekek vesznek részt szívesen az idén tizennyolcadik alkalommal megrendezett versenyen.
Pedig az időpontválasztás ezúttal nem bizonyult túl szerencsésnek, ugyanis egy nappal korábban zajlott az iskolások Budapest-bajnoksága. A szokásosnál kisebb létszám ellenére azonban nem lehetett panasz a hangulatra, főleg a kicsik vívtak ádáz csatákat egymással. Nekik nem is kellett sakkóra, az alsósok ugyanis soha nem remiznek – mondta el lapunknak a verseny szervezésében is közreműködő Rollinger Károly. A Virányosi Közösségi Házban működő sakkszakkör vezetője kiemelte, a hagyományoknak megfelelően ezúttal is a Zugligeti Általános Iskola küldte a legtöbb gyereket, de a jókaisok is szép számban képviselték intézményüket.
A verseny szabályai szerint korcsoportonként és nemenként az első három helyezett érmet kapott, míg a legtöbb pontot gyűjtő iskola egy serleget is hazavihetett. Nem szomorkodtak a többiek sem, hiszen a Zugligeti iskola jóvoltából mindenkinek járt egy szelet csokoládé.

EM