Újjáéledés

Kontur Tamás kis túlzással szinte minden fűszálat ismer a kerületben. Nemcsak önkormányzati képviselői munkája, hanem hobbija révén is: előszeretettel fotózza a Hegyvidék természeti szépségeit, különösen a növények és állatok elbűvölő makrovilágát. Képeiből a polgármesteri hivatal épületében látható kiállítás.

Nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy felfedezzük a világot. Mindennapi, apró csodákkal bárhol, bármikor találkozhatunk – csak épp nyitott szemmel kell járnunk, hogy megérintsenek bennünket.
Kontur Tamás sem tesz mást, mint hogy időnként megáll, és észreveszi maga körül az ámulatba ejtő részleteket. Hagyja magát átitatódni a látvánnyal, aztán pedig fényképezőgépével megörökíti a látottakat. Szeretné, ha ez a hosszú, de múló pillanat örökké tartana, s ha ezt az érzést mások is átélhetnék; így teremti meg képeivel azt a szerethető univerzumot, ami iránt mindannyian vágyakozunk.
A természeti szépségeket bemutató képek kapcsán, a polgármesteri hivatal földszinti folyosóján rendezett kiállítás megnyitója alkalmából Lovas Pál alpolgármester a Szent Ferenc életét feldolgozó Napfivér, Holdnővér című Zeffirelli-film egyik dalának sorait idézte fel: „Álmod úgy valósul meg, ha apránként építesz. A sok kicsi sokra megy, így gyarapszik a műved. Életed éld szabadon, s szánj időt a szépre! Ne sokat tégy, de azt jól, s öröm lesz a bére.”
Az alpolgármester azt érzékeltette: önkormányzati képviselőtársa, Kontur Tamás szán időt a szépre. Kompozícióiban benne van a halál és a feltámadás is, és jelzi szeretetét, hódolatát Jézus és Isten iránt. „Tamás a lelkét és hitét hozta el a fotóival” – fogalmazott Lovas Pál.
A képek szakralitására hívta fel a figyelmet Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria igazgatója is. Mint mondta, az alkotásokban egy hívő ember gondolatait, lelki rezdüléseit láthatjuk. Természeti képei között számos keresztény jelképet találhatunk, a cseresznyefa a bűnbeesést szimbolizálja, a hóvirág Isten attribútuma, míg a tulipán a boldogság, nőiség jelképe. A tavaszt, a rügyek fakadását, a természet újjászületését bemutató képek mellett látható templom- és korpuszfotók húsvét idején az ünnep hangulatát erősítik, ezek együtt a feltámadást hirdetik.

Ujjaeledes2A nyíló virágokat, rügyező fákat, éledő rovarokat, bogarakat megörökítő fotók igen frissek, az idei tavasz első pillanatait láthatjuk ezeken – tudtuk meg az alkotótól. Kontur Tamás elmondta, hogy természetfotói szinte mind a Hegyvidéken készültek, a keresztény jelképeket ábrázoló képek azonban Medjugorjéből, a Szűzanya-jelenési helyként ismert bosznia-hercegovinai zarándokhelyről származnak. Ebben a városban született meg a Napcsoda című képe is, mint mesélte, a Napot sem azelőtt, sem azután nem látta olyan különös formában, mint ahogyan azt akkor, zarándoklata idején lencsevégre kapta.

Kontur Tamás természet iránti érdeklődése nem új keletű. Középiskolai éveit az Egri Mezőgazdasági és Kertészeti Technikumban töltötte, majd Gödöllőn, a Mezőgazdasági és Környezettudományi karon szerzett agrármérnöki diplomát. A természeti szépségeket régóta fotózza – képeiből azonban most először nyílt kiállítás.

z.

Az Újjáéledés című fotókiállítás április 19-ig tekinthető meg a polgármesteri hivatal földszintjén ügyfélfogadási időben: hétfőn 13.00–17.30, szerdán 8.00–16.00, pénteken 8.00–12.00 óráig.