Valasztasi_etikai_kodexet_sertett_a_Jobbik

Választási etikai kódexet sértett a Jobbik

A hegyvidéki választások történetében eddig példátlan módon sértette meg a Jobbik Magyarországért Mozgalom a valamennyi induló párt által aláírt kerületi etikai kódexet. Postaládába terjesztett kiadványukban és sajtótájékoztató keretében állítottak valótlanságokat az önkormányzati képviselő-testület egyik döntéséről és rágalmazták meg a polgármestert, aki a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltje.

Választási kampányban érthető a pártok túlfűtöttsége, de ez sem mentség a mindenki által elfogadott etikai kódex megsértésére – nyilatkozta lapunknak Váczi János kabinetfőnök. – A Jobbik az önkormányzat érdekeinek védelmére hivatkozva rágalmaz politikai haszon reményében. Az elmúlt hetekben a Jobbikkal kapcsolatban kirobbant botrányok miatti kétségbeesésük sem menti azt, hogy a párt hazugságokat állít a hegyvidéki szolgáltatóház (képünkön) értékesítéséről, holott képviselői jól ismerik a nyilvános pályázati eljárások menetét.
A hegyvidéki szolgáltatóház értékesítése után két évvel, néhány nappal az országgyűlési választások előtt a Jobbik kampánykiadványban, valamint a sajtó nyilvánossága előtt azzal vádaskodott: a Szendi árok 2–4. szám alatti ingatlan eladásával kapcsolatban nem járt el szabályosan az önkormányzat. Váczi János ezt határozottan cáfolta: az értékesítés a jogszabályi előírásoknak megfelelően, nyilvános versenytárgyalás keretében zajlott, melynek folyamán a pályázók minden szükséges tájékoztatást megkaptak. A pályázat hirdetménye a Hegyvidék újságban, valamint három országos napilapban és az önkormányzat honlapján is megjelent. A részletes feltételeket a terjedelmes pályázati dokumentáció tartalmazta, amelyhez minden érdeklődő hozzáférhetett.
Összesen közel harmincan érdeklődtek az ingatlan iránt, heten vásárolták meg a pályázati csomagot, s hárman nyújtottak be vételi ajánlatot. Az érvényes pályázatot benyújtók közjegyző előtt, nyilvános versenytárgyalás keretében tették meg ajánlataikat. A licit nettó 450 millió forintról indult és 100 millió forinttal magasabb áron, 550 millió forinton zárult, azaz ennyiért vehette meg a WPR Nonus Kft. az ingatlant. A kabinetvezető jelezte: a piacon elérhető legmagasabb árat érték el, figyelembe véve azt is, hogy a bérlőkkel való megegyezés feladata a vevőre hárult.
A Jobbik választási kiadványában azt is sejteti, hogy a területet érintő építési szabályok módosításának szándékáról, melyre az értékesítést követően került sor, nem volt tudomása a képviselőtestületnek, valamint a pályázat nyertesén kívül a többi érdeklődőnek. Ezzel szemben a képviselők, illetve a pályázók kivétel nélkül megismerhették a pontos feltételeket, így a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat (KVSZ) tervezett változtatásának részleteit is. Az ingatlan árának meghatározása, az értékbecslés is a tervezett szabálymódosítás ismeretében történt.
Nem igaz az sem, hogy a szabálymódosítással az új épületben kialakítható hasznos terület méretét növelték volna. Az eredeti szabályozás szerint egy összesen 9000 négyzetméteres épületet emelhetnek a telken, s ez a limit a KVSZ módosítása után sem változott. A környéken élők kérésére a szolgáltató és kiskereskedelmi funkciójú területek arányát növelték meg az irodafunkciók rovására: a 9000 négyzetméter több mint felén alakíthatnak ki üzlethelyiségeket az eredeti tervben szereplő 2000 helyett. Váczi János megjegyezte, hogy ennél a régi szolgáltatóházban is nagyobb, összesen mintegy 3000 négyzetméter területen működtek üzletek és szolgáltatóegységek. A kabinetvezető közölte: az ingatlan értékesítésével kapcsolatban közérdekű adat kiadása iránti igény senkitől nem érkezett az önkormányzathoz. A Jobbik képviselőjelöltjének is lehetősége lett volna tájékozódni az ügyben, de ezt nem tette meg. Az önkormányzat a Jobbik által megjelentetett hamis vádak miatt, rágalmazásért feljelentést tesz.