Fesztiválok nyakra-főre

Fesztivalok_nyakra_foreA szeptember eleje a jó hangulatú szabadtéri gasztrofesztiválok ideje, érdemes felkeresni valamelyiket, ha időnk engedi. A szegedi Tisza-partot az első hétvégén (szeptember 2–5.) a világhírű szögedi halászlé illata tölti be. Amatőr és profi mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok, a politika, a közélet és a sport prominens személyiségei gyürkőznek neki a bográcsos halászlékészítésnek, arra számítva, hogy elnyerik a Halfőző Érdemrendet. Kirakodóvásár, zenés-humoros műsorok, lézershow és tűzijáték teszik teljessé a gasztroélményt. Honlap: www.halfesztival.hu.
Szilvanapokat tartanak Szarvason szeptember 10–12-ig. A hagyományokhoz híven a helybeliek szilvából készült ital- és ételkülönlegességekkel rukkolnak elő. A helyszínen kóstolót is tartanak, és a rendezvény állandó programjai között szerepel a pálinkaminősítés, a szilvalekvár-, valamint a szilvásgombóc-főzés is. Honlap: www.szilvanap.hu, www.vpmk.hu.
„Fesztiválkísérőnek” álljon itt a klasszikus bográcsgulyás elkészítési módja.
Megmosunk és lecsöpögtetünk 60 deka marhalábszárat, majd felvágjuk kockákra, mint ahogy a pörkölthöz illik. Felaprítsunk 1 nagy fej megtisztított vöröshagymát, és a bogrács aljába szórjuk, ahol már megforrósítottunk 5 deka zsírt vagy 6 evőkanál olajt. Egy-két percig kevergetve megpirítjuk, és 1 evőkanál csemege pirospaprikával gyorsan – nehogy odakapjon – meghintjük. Kevés vízzel fölengedjük, majd zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a húst, megsózzuk és megsütjük. Ízesítjük 1 mokkáskanál köménymaggal, 2 gerezd zúzott fokhagymával és 1 mokkáskanál Piros Arany krémmel, majd újból egy kevés vizet öntünk alá. Lefedjük, kis lángon párolni kezdjük. Amikor a hús már csaknem puha, a levét beforraljuk, majd hozzáadjuk az időközben meghámozott, kockára vágott 60 deka burgonyát és 1-1 feldarabolt, közepes paradicsomot, illetve paprikát. Annyi vízzel (de még jobb, ha csontlével) engedjük fel, amennyi levest szeretnénk, és addig főzzük, amíg a hús és a burgonya teljesen megpuhul. Mielőtt feltálalnánk, szaggassunk bele kézi csipetkét.

(Járay)