Grilltál nyár végére

Lassan vége a legforróbb évszaknak, és vele a szabadban sütés időszakának. Grilles ajánlatainkat egy igazi ínyencséggel zárjuk, amely ráadásul még egészséges is. Legyenek benne zöldségek, csirke és hal
Grilltal_nyar_vegereElőször a haltekercsekkel foglalkozzunk: 4 egyenként kb. 10 dekás, szálka és bőr nélküli tengeri halfilét (mondjuk, nyelvhalat) fektessünk egymás mellé egy tálcára. Ha netán túl vastagok, vágjuk el lapjában több szeletre. Sózzuk, dörzsöljük be őrölt fehér borssal kedvünk szerint.
Mossunk meg, metsszük ki a csumáját 4 szem keményebb húsú paradicsomnak, majd vágjuk fel cikkekre. Magos belsejüket vájjuk ki, és fektessük a halakra úgy, hogy a filéket teljesen befedjék. Csipkedjük le egy csokor friss bazsalikom leveit, és rakosgassuk a paradicsomra. Az így előkészített halakat szorosan tekerjük fel, vágjuk félbe, majd a vékony paradicsomos haltekercseket az oldalukra fordítva húzzuk fel a nyársra (pl. nagyobb hurkapálcikára), aztán rácsra téve, parázsló faszén felett, időnként meg-megforgatva, jó 10 percig sütögessük. Rossz idő esetén a konyhai sütőben is elkészíthetjük.
Úgy 40 dekányi csirkemellfilét megmosás után lapjában vágjunk be, nyissuk szét, kissé verjük ki, sózzuk, borsozzuk, végül szeljük kb. 4 centis lapocskákra. Válasszunk egy szép, karcsú cukkinit, vágjuk félbe hosszában, majd vékonyan szeljük fel, fektessük a csirkemellszeletek alsó felére, és hajtsuk rá a hús felső részét. Az ily módon előkészített „csirkebatyukat” húzzuk fel a nyársakra, s tegyük egy mélyebb tálba. Tisztítsunk meg 3-4 gerezd fokhagymát, szeljük vékonyra, szórjuk a csirkenyársra. Ezután annyi olajt öntsünk rá, amennyi ellepi, és legalább 2-3 órán át érleljük benne.
Sütés előtt emeljük ki az olajból, csöpögtessük le, majd parázsló faszén fölött jó 10 percig süssük. Amúgy sütőben is előkészíthetjük. Sütés közben néhányszor forgassuk meg, a pácoláshoz használt fokhagymás olajjal „kezelgessük”.

JM