Megmozdultak_a_jatszoterek

„Megmozdultak” a játszóterek

Az idén első alkalommal meghirdetett Mozdulj, Játszótér! elnevezésű nyári ingyenes programsorozat szeptemberben is folytatódik. A gyerekek mellett a szülők és nagyszülők részvételére is számítanak, hogy délutánonként egészen sötétedésig együtt játsszon az egész család. A Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére létrejött program kiváló alkalmat teremt arra is, hogy a játszóterek látogatói még jobban megismerjék egymást.

Közösségépítő, kisgyermekes családoknak szóló programsorozatot szervez négy kerületi fenntartású játszótéren a Hegyvidéki Önkormányzat. Augusztus eleje óta hétköznapokon négy órától sötétedésig játékmesterek várják az érdeklődő kicsiket a Margaréta utcai, a Pethényi és Szarvas Gábor úti, valamint az Avar utcánál, a Csörsz parkban található játszótereken. Az ügyességi és logikai játékokba, illetve a változatos családi programokba a szülők és a nagyszülők is bekapcsolódhatnak.
A gyerekek egy pontgyűjtő füzetet kapnak, amibe a teljesített feladatok után mindennap újabb pecsét kerül. Öt pecsét megszerzését követően apró ajándék a jutalom. Természetesen a pecséteket ezután tovább lehet gyűjteni, így a legaktívabbak akár minden héten újabb ajándékkal gazdagodhatnak.
A kezdeményezés célja, hogy ellenőrzött, biztonságos körülmények között tartalmas elfoglaltságot találjanak az óvodás-, kisiskoláskorú gyerekek és az őket kísérő felnőttek – mondta el lapunknak Pokorni Zoltán. A polgármester hozzátette: az önkormányzat azt szeretné, hogy a hegyvidéki gyerekek a játszótereken is hasznosan töltsék el a szabadidejüket. Ennek érdekében a Mozdulj, Játszótér! programjait igyekeztek úgy összeállítani, hogy felkeltse a játszótérre járók érdeklődését. Kézműves-foglalkozások, logikai és társasjátékok szervezése mellett a szakképzett játékmesterek külön gondot fordítanak arra, hogy a kicsik sokat mozogjanak.
A változatos sorversenyek, erőfelmérők, mozgásos és ügyességi feladatok, köztük az elmaradhatatlan kötélhúzás nagy népszerűségnek örvendenek. Egyre többen vesznek részt a programban, az első napok ismerkedése után a gyerekek ma már maguktól bekapcsolódnak a játékokba – mesélik a játékszervező animátorok. Az eddigi tapasztalatok szerint a kisebbek a színezést, a gyurmázást és a puzzle-t választják a legszívesebben, míg a nagyobbak jobban szeretik a mozgalmasabb feladatokat. Abban azonban minden gyerek megegyezik, hogy a legjobb szórakozás a kezes-lábas, amin akkor lehet a legnagyobbakat nevetni, ha egyszerre legalább négyen játsszák.
A lapunk által megkérdezett szülők szerint a program legnagyobb erénye, hogy képes leültetni egymás mellé a kicsiket, így olyan gyerekek is egymásra találnak, akik egyébként soha sem találkoznának. Két éve jár rendszeresen a Margaréta utcai játszótérre Szabó Kinga, aki úgy látja, a közös játékoknak köszönhetően az egyébként is jó szülői közösség még inkább összekovácsolódik.
Hasonló véleményen van Lőrincz Ferencné, az unokáját kísérő nagymama a változatos játékok mellett a szervezők hozzáértését emelte ki. Utóbbi talán a legfontosabb, hiszen a szülők így biztosak lehetnek abban, hogy gyermekük jó kezekbe került. Lőrinczné hozzátette: bár lakhelyéhez közelebb esik a Gesztenyés kert, a két és fél éves Laurát a szervezett foglalkozások miatt szívesebben hozza a Margaréta-játszótérre.

mm.

A programról további információk a www.hegyvidek.eu/mozduljjatszoter internetes oldalon, valamint a játszótereken kifüggesztett plakátokon olvasható.

MJ_honlap