A nyár ízei befőttes üvegben

Most van itt az ideje, hogy „eltegyük a nyarat” a hűvösebb napokra: mégpedig almapaprikából és paradicsompaprikából. Ha hónapok múlva előszedjük a befőttes üvegeket, családunknak és vendégeinknek is nagy örömet szerezhetünk az elraktározott csemegékkel.

Ecetes paprika

A_nyar_izei_befottes_uvegben1Vásároljuk 2,5 kiló kemény húsú, lehetőleg hibátlan almapaprikát – néhány szem csípős se maradjon ki! Mossuk meg, ne csumázzuk ki, a szárukat vágjuk le. Hagyjuk, hadd szikkadjanak, majd a csúcsukkal lefelé tuszkoljuk be a befőttes üvegekbe. (Ehhez a paprikamennyiséghez kb. 5 darab kifertőtlenített 1 literes üveg szükséges.) Imitt-amott meg is lehet szurkálni a paprikákat egy tűvel, így jobban átjárja az ecetes lé, ám nem lesznek olyan roppanósak. A teli üvegeket forró vízzel félig telt tepsibe állítgassuk, nehogy megrepedjenek, amikor majd forrón rátöltögetjük a levet.
Amikor valamennyi üvegünk megtelt a paprikákkal, a következő módon elkészített lével öntsük le: 2 és fél liter vízbe tegyünk 3-4 evőkanál sót, 1 kis darabka apróra vágott gyömbért vagy tormát, és forraljuk fel. Majd szórjunk bele 10-15 szem fekete borsot, 1 késhegynyi savanyúság-tartósítószert (élelmiszerüzletekben és -áruházakban megvásárolható), valamint 2,5 deci 15 százalékos ecetet.
A levet még forrón töltsük a paprikákra, apránként, egyenként, váltogatva, vigyázva, nehogy megrepedjenek. Ezután a spatulákkal szorítsuk le mindegyiket. Így, fedetlenül hagyjuk állni egy napig. Másnap, ha a felöntőlé már nem fedné be a paprikákat, töltögessük fel színig, majd zárjuk le légmentesen, szorosan, és tegyük száraz, hűvös helyre. Legalább egy hónapig érlelődjön, utána már csodálatos lesz!

Marinált paprika

A_nyar_izei_befottes_uvegben2Ehhez a paradicsompaprika a legjobb, de a hagyományos, jó húsos töltenivaló is megteszi, 1-2 bogyiszlóival „bekeményítve”. Végül is bármelyik mellett döntünk, 2 kilót vásároljunk, lehetőleg hibátlan szemeket. Mossuk meg, csumázzuk ki, öblítsük le őket.
Kétféle változatban lehet elkészíteni. Az elsőhöz tetszés szerint egészbe vagy félbe vághatjuk, negyedelhetjük, vagy még kisebb cikkekre vagdoshatjuk, de fel is csíkozhatjuk. A paprikadarabkákat 1 liter vízben 2-5 percig főzzük, majd leszűrjük, hűlni hagyjuk. Amint kihűlt, szorosan a kifertőtlenített üvegekbe gyömöszöljük. A főzőlevet félretesszük.
Ezután 1 liter forrásban lévő vízbe 1 csapott evőkanál sót, 2 púpozott evőkanál cukrot, 3-4 babérlevelet szórunk. Hozzáadunk 1 deci 15 százalékos ételecetet, 1 késhegynyi savanyúság-tartósítószert. Ezt a levet elegyítjük a félretett főzőlével. A kétféle levet egy pillanatig összeforraljuk, majd kissé hűlni hagyjuk, de még melegen a paprikákra meregetjük, minden üveg paradicsompaprikára 1 jó evőkanálnyi olajt öntünk, majd szorosan lezárjuk, és száraz, hűvös helyen tartjuk.
A második, hideg változathoz 3 kiló szép húsos paradicsompaprika a jobb választás. Vágjuk félbe, a magjait kaparjuk ki, vágjuk cikkekre, és borítsuk bele egy mélyebb tálba. Ezután 25 deka cukrot, 6 evőkanál sót, 6 deci 15 százalékos ételecetet alaposan összekeverünk, beleforgatjuk a paprikával telt tálba. Egy fedővel befedjük, egy súllyal lepréseljük, hogy a lé mindenütt ellepje a paprikát, majd egy napig állni hagyjuk. Másnap, amikor kissé beszívja a levét, pótoljuk, hogy ellepje, szórjuk meg a tetejét 1 késhegynyi savanyúság-tartósítószerrel és 1-2 evőkanál olajjal.

Káposztával töltött almapaprika

Első lépésben mossunk ki öt 3 literes üveget. Ezeket töltsük meg vízzel, állítsuk vízzel telt lábasba, és addig forraljuk, amíg a víz forrni nem kezd bennük. Lényeges, hogy az üvegek ne csak tiszták, de szárazak is legyenek, ezért a szájukkal lefelé fordítva hagyjuk megszáradni. Nem kell kitörölni, és csak kívülről fogjuk majd meg. Ezután csumázzunk ki 4 kiló közepes almapaprikát, kaparjuk ki a magjaikat. Másfél fej káposztát torzsázzunk ki, vékonyan szeleteljünk fel, és forgassuk össze kb. 2 csapott evőkanál sóval, 1 kiskanál fehér borssal. Fél órán át hagyjuk állni, azután jól nyomkodjuk ki. A paprikákat tömjük meg a káposztával, majd rakosgassuk a befőttes üvegekbe.
Két és fél liter vízhez adjunk 2,5 deci 20 százalékos ecetet, 30 deka kristálycukrot, 1 csapott evőkanál borkénport, 1 mokkáskanál szódabikarbónát és 5 deka sót. Fűszerezzük a levet 5 babérlevéllel, 1 evőkanál koriandermaggal, 1 evőkanál egész fekete borssal és 1 evőkanál mustármaggal. Az összes hozzávalót szórjuk egy lábasba, forraljuk fel 4-5 percig, majd hagyjuk, hadd hűljön. Ezután merőkanállal merjük a levet az üvegben ülő paprikákra. Várjunk 1-2 órát, hogy a lé ülepedjen, és átjárja a paprikákat, végül a maradék lével öntsük fel az üvegeket.
Utoljára jól zárjuk le az üvegeket, és már mehetnek is a kamrapolcra. Mintegy két hónapig ne nyúljunk hozzájuk, mivel ennyi időre van szükség, hogy am paprika összeérjen, és elnyerje végleges ízét!

-járay-