Tortenelmet_irt_a_hegyvideki_testverpar

Történelmet írt a hegyvidéki testvérpár

Ha vitorlázás és testvérpár, a legtöbb embernek valószínűleg a Detre fivérek jutnak az eszébe. Nemsokára talán másképp lesz: Péch Fanni és Péch Lóránt József ugyebár nem együtt versenyeznek, ám mindketten jó úton haladnak a hírnév felé.

A magyar ifjúsági vitorlázás történetében egy családban Optimist hajóosztályban még soha senki nem nyert két medált – egészen mostanáig. Egy hegyvidéki testvérpár, Péch Fanni és öccse, Péch Lóránt József ugyanis néhány hete egyaránt Európa-bajnoki érmesnek mondhatja magát.
A nyáron Péch Lóránt József az Optimist hajóosztályban versenyzett, és bronzmedált szerzett a Lengyelországban megrendezett Európa-bajnokságon. Ezzel az eredménnyel a fiatal vitorlázó a nővére, Péch Fanni példáját követte, aki két esztendővel korábban, 2008-ban a Garda-tavon megrendezett Eb-n nyert érmet, igaz, valamivel fényesebben csillogót: ezüstöt.
A Winddance Sailing Team hölgy versenyzőjének azóta is felfelé ível a pályája, hiszen még abban az évben az év női vitorlázójának választotta a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége, s közben az Optimist után a Laser 4.7-es kategóriában is megnyerte a magyar bajnokságot.
Ráadásul tavaly a 420-as hajóosztályban már Héjj Eszterrel indult együtt, s ketten remekül szerepeltek az összes hazai rendezésű versenyen, a világbajnokságról pedig tizenegyedik helyezettként tértek haza. Ez utóbbi kiváló eredmény, és ha a fiatal lányok így folytatják, akkor idővel a nemzetközi élvonal legjobbjainak is számolniuk kell velük.

Ck.