Világkiállítás és olimpia

Egy bakonyi táborban találkoztak az I. Budai Cserkészkerület csapatai július közepén. A hagyományos programokat az idén hadijáték, olimpia és különleges „világkiállítás” színesítette. A résztvevők nagy létszáma miatt óriási szervezőmunkára volt szükség, még különvonat is indult a helyszínre.

A Magyar Cserkészszövetség I. Budai Cserkészkerülete – amely a főváros budai kerületeit és Esztergomtól Dunaújvárosig tartó vonzáskörzetét jelenti – ötévente közös táborozást szervez csapatai számára. Azért ennyire ritkán, mert az előkészületek két-három esztendei munkát igényelnek, nem kis szervezési feladat sok száz ember számára megteremteni a kulturált táborozás alapvető infrastruktúráját. Az idei programokon harminchét cserkészcsapat összesen ezerhétszáz tagja vett részt.
– Hatalmas tábort építettünk fel a Bakonyban, Homokbödöge mellett, két kilométer hosszú és egy kilométer széles területen, amely az elejétől a végéig jó félórás sétával volt bejárható. Tíz altábort alakítottunk ki – mondta Vidovszky Márton, aki a Budahegyvidéki Evangélikus és Református Egyházközség közös alapítású 426. Szenczi Molnár Albert Cserkészcsapatához tartozó fiatalok vezetőjeként vett részt a munkálatokban. Édesapja, Vidovszky István is sokat tett a nagytábor sikeréért, táborparancsnok-helyettesként koordinálta a munkákat.
– A hegyvidéki csapatok mindegyikéből sok önkéntes szervező, illetve táborozó jelentkezett – mesélte Babos Fruzsina, a városmajori plébániához kötődő 1926. Szent Erzsébet Cserkészcsapat vezetője, a kerületi csapatokat összefogó szervező. – A 426. Szenczi Molnár Albert, az 543. Csaba Királyfi, a 442. Báthory László, a 205. Zrínyi Miklós, valamint az 1926. Szent Erzsébet Cserkészcsapatból együttesen közel négyszázan érkeztek a táborba. Részvételüket a Hegyvidéki Önkormányzat is támogatta.
Vilagkiallitas_es_olimpiaA tábori programok, híven a hagyományokhoz, ezúttal is egy kerettörténet köré szerveződtek: a 19. századi társadalmi, gazdasági, kulturális, tudományos átalakulásokat jelenítették meg, azaz az altáborok egy-egy nemzet kultúráját, történelmét idézték fel. A hegyvidéki cserkészek Lengyelország múltjában mélyedtek el, ők a lengyel népviseletet idéző ruhákat készítettek a kézműves-foglalkozásokon. Az utolsó napon „világkiállítást” rendeztek, amelyen mindegyik altábor az általa választott nemzet kincseit mutatta be. A tábor látványos eseménye volt a több száz versenyt magában foglaló olimpia is, valamint a hadijáték – ez utóbbi keretében kilenc várat építettek a résztvevők.
A tábor működéséről huszonöt-harminc ember gondoskodott, külön program-, ellátás-, műszaki, biztonsági és pr-csoport alakult az önkéntesekből. A logisztikai munka komolyságát érzékelteti, hogy még különvonatot is szerveztek a táborozóknak: tizennégy kocsis óriásszerelvény indult a Déli pályaudvarról a Homokbödögéhez közeli Ugodra, majd vissza. A vonat nem csak hosszúsága miatt keltett feltűnést: a Pápa–Tatabánya vonalat is érintette, ahol három évvel ezelőtt leállították a személyforgalmat.

z.