Cserepes fenyők

Nemcsak vágott, hanem földlabdás fenyőt is vásárolhatunk karácsonyra, amit az ünnepek után kiültethetünk a kertbe. Ahhoz azonban, hogy a fa életben maradjon, érdemes megfogadni néhány tanácsot.

A szakemberek szerint annak érdekében, hogy biztosan megmaradjon a fenyőfánk, a faiskolában négy-hat éves, maximum egy-másfél méter magas növényt érdemes választanunk. Ezek földlabdája átlagos nagyságú, súlyuk 12-25 kilogramm közötti.
Vásárlás előtt vizsgáljuk meg alaposan a kiválasztott fenyőt, simítsuk végig az ágait. Ha túl sok levél marad a kezünkben, keressünk másikat. Nézzük meg, nincsenek-e rajta furcsa színű részek, barnult ágak. Győződjünk meg arról, hogy a kiszemelt fa gyökerei épségben vannak-e. A hálóba kötött lombú fenyőknél érdemes a háló lehúzásával meggyőződni a fa formájáról is.
A már megvásárolt földlabdás fenyőt minél később vigyük be a lakásba, és csak rövid ideig, legfeljebb 10-14 napig tartsuk bent. Szentestéig kertben, erkélyen vagy folyosón helyezzük egy nagyobb tálba, vödörbe, amiben nem borul fel, és kényelmesen kaphat vizet. Az sem rossz, ha már ekkor elültetjük a növényt a földlabdánál legalább kétszer nagyobb edénybe. A földlabda alá és mellé öntsünk virágföldet.
Beültetés után alaposan öntözzük meg, a lakásban viszont már csak mértékkel, kétnaponta nedvesítsük földjét. A szobában a levegő páratartalmának növelésével biztosíthatunk jobb körülményeket. A fűtőtesttől minél távolabb tanácsos elhelyezni. Díszítéskor óvatosan kell bánni a növénnyel: érdemes tisztában lenni azzal, hogy árt az élő fenyőnek, ha izzósort, gyertyákat használunk, vagy nehezebb díszeket helyezünk rá.
Ünnepek után, kiültetés előtt semmiképp sem szabad rögtön a szabadba vinni a fenyőnket. Fontos a hőmérsékleti átmenet biztosítása, mivel a beindulófélben lévő hajtásoknak újból nyugalmi állapotba kell kerülniük. Vigyük fánkat a lakásból egy hűvös, lehetőleg 0-5 Celsius-fok hőmérsékletű helyiségbe, például garázsba, pincébe, amíg hozzászokik a hidegebb hőmérséklethez. A leveleit permetezzük be vízzel, és nézzük meg, nedves-e a földje. Tizenkét-tizenöt nap múlva tehetjük ki a szabadba, de ha fagyos a talaj, várhatunk az ültetéssel tavaszig.
Ha januárban szeretnénk kiültetni, és nem fagyott a talaj, akkor törjük fel azt, és keverjük össze tőzeggel, kerti komposzttal, levéltrágyával. Az ültetőgödör olyan mély – körülbelül a földlabda másfél-kétszerese – legyen, hogy a gyökérnek minden szála a föld alá kerüljön, a fa gyökérnyaka a felszínnel egy szintbe kerüljön. Lehetőség szerint a fa körül a talajt fakéreggel, lombbal vagy ágnyesedékkel takarjuk le, hogy a földje tovább nedves maradjon. Ültetést követően a fának sok vízre van szüksége, így alaposan és gyakran kell öntözni – főleg nyáron.
Az ültetés helyének kiválasztásánál figyelembe kell venni a fenyő várható méretét. A lucfenyő például, miután az első tíz évben csak másfél méteresre nő, hirtelen növésnek indul és elérheti a 25 méteres magasságot is.

z.