Harommilliard_forint_a_Moszkva_ter_rendezesere

Hárommilliárd forint a Moszkva tér rendezésére

Hárommilliárd forintot különít el a kormány a jövő évi költségvetésben a Moszkva tér rendbetételére. Ez a pénz a fejlesztés előkészítésére, valamint egy uniós pályázat önrészéhez lehet elegendő – tudtuk meg a költségvetési módosító indítvány egyik előterjesztőjétől, Pokorni Zoltán polgármestertől.

A Moszkva tér felújítására, a térség tömegközlekedési kapcsolatainak fejlesztésére, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésére, valamint a fogaskerekű vonalának Moszkva térig történő meghosszabbítására hárommilliárd forint támogatást szavazott meg a kormány a jövő évi költségvetés terhére. Az összeget hét fideszes országgyűlési képviselő, köztük Tarlós István főpolgármester, valamint az érintett I., II. és XII. kerületek polgármesterei, Nagy Gábor Tamás, Láng Zsolt és Pokorni Zoltán kezdeményezésére különítették el a 2011-es büdzsében.
Pokorni Zoltán lapunknak elmondta: legutóbb a 2006-os parlamenti választások előtt Kóka János gazdasági miniszter ígérte meg a választóknak, hogy rendbe teszi a Moszkva teret, ha a budaiak képviselőjükké választják. Bár egyéni képviselői mandátumot nem szerzett, listán bekerült az országgyűlésbe, és ismét kormánytag lett, így lett volna lehetősége ígéretei megtartására – mégsem történt semmi az évtizedek óta rendezésre váró tér tervezett fejlesztése kapcsán.
A polgármester szerint a problémákat nem lehet parkrendezési vagy építészeti kérdésként kezelni, a teret működőképes tömegközlekedési csomóponttá kell alakítani. Mindenekelőtt azt kell megoldani, hogy a főváros határain kívülről érkező autósok már az agglomeráció településein lerakják járművüket a kialakítandó P+R parkolókban, ahonnan gyors tömegközlekedési eszközökkel juthatnak be a fővárosba. A gyorsabb közlekedés érdekében újabb védett buszsávokra van szükség – például a Budakeszi úton, ahol eddig zöldszervezetek akadályozzák, hogy a vízelvezető betonvályú felett külön buszpálya épüljön.
Azok számára, akik busszal érkeznek a Moszkva térre, kényelmes, fedett átszállási lehetőséget kell biztosítani a metróállomás és a villamosmegállók felé, míg a villamosvonalakat érintően további összevonásokra van szükség, hogy átszállás nélkül minél hosszabb távot tudjanak megtenni az utazók – mondta a polgármester. Hozzátette: cél az is, hogy a fogaskerekű kihasználtságát növeljék, ennek érdekében meghosszabbítanák a vonalát a Városmajortól a Moszkva térig. Pokorni Zoltán kérdésünkre kiemelte, nem tartja kívánatosnak újabb kereskedelmi területek megjelenését a Moszkva téren, mert nincs szükség a környéken egy másik, nagy tömeget vonzó bevásárlóközpontra; legfeljebb olyan kisboltokat, például újságost, trafikost vagy büfét lenne érdemes kialakítani, amelyeket az utasok vennének igénybe az átszállás során.
– A kormány hárommilliárdos támogatását a fejlesztés előkészítésére, illetve uniós pályázathoz szükséges önerőként lehetne felhasználni – mondta Pokorni Zoltán. A három érintett kerület, a főváros és a kormány, valamint a civilek közreműködésével először egy koncepciótervet dolgoznak ki, amiből a nyilvános vitát követően építési terv készülhet. Ez, valamint egy nagyobb összegű, önerőként rendelkezésre álló pénzösszeg szükséges ahhoz, hogy uniós pályázaton támogatást lehessen igényelni a projektre.

z.