Mujegpalya_a_Sportmax_tetejen

Műjégpálya a Sportmax tetején

A Hegyvidéken nyitotta meg kapuit Magyarország első, télen-nyáron használható szabadtéri műjégpályája. A Csörsz utcai Sportmax Hegyvidék épületének tetején lévő létesítmény mindennap este kilencig várja a korcsolyázókat. A szervezők tervezik: amennyiben a kezdeményezés sikeres lesz, jövőre a sportközpont kertjében egy szabványos méretű, 1800 négyzetméteres pályát is felépítenek.

Újabb környezetbarát sportlétesítménnyel gazdagodott a Hegyvidék. A Mikulás napján átadott, a nyári melegben is zavartalanul működő szabadtéri műjégpálya a maga nemében egyedülálló az országban.
A hússzor tíz méteres, kisméretű jégkorongkapukkal ellátott pálya jéghatású felülete a legmodernebb technológiával, újrahasznosítható műanyagból készült. Korcsolyázás közben úgy „viselkedik”, mint az igazi jég, a különleges felületkezelés a természetesség érzetét kelti – tudtuk meg Banka Edinától. A projektvezető elmondta, hogy a hegyvidéki korcsolyapálya egy fontos tulajdonságában eltér a hagyományos kialakítású jégpályáktól: egyáltalán nem igényel hűtést, ami havi szinten több millió forintos megtakarítást jelent.
„Valójában egy zöldberuházásról van szó, hiszen a létesítmény fenntartása rendkívül energiatakarékos, kizárólag az esti világításhoz van szükség elektromos áramra. A felület anyaga csúszós, nincs rajta olaj, egy nem toxikus tisztítóanyaggal kell karbantartani, így a hasonló pályákkal ellentétben esés után nem szennyezi be a ruházatot” – sorolta a hegyvidéki műjégpálya előnyeit Banka Edina. Hozzátette: igyekeztek a legjobb kivitelezőt megbízni a feladattal, végül egy olyan ISO és TÜV minősítésekkel, valamint nemzetközi díjakkal és referenciákkal rendelkező cégre esett a választás, amely a világ harminchat országában már több mint százötven pályát épített.
„Szeretnénk, ha a délelőtti órákban az iskolások és az óvodások minél nagyobb létszámban jönnének korcsolyázni, hiszen olyan, a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő mozgásformáról van, ami kiválóan illeszkedik a kerületben tavaly elindított mindennapi testnevelés programhoz” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán polgármester. A kerület vezetése évekig kereste egy állandó jégpálya helyszínét, szóba kerültek parkok, iskolai udvarok, azonban egyik sem bizonyult igazán jó megoldásnak. Ezért is fogadta örömmel az önkormányzat a Sportmax ötletét, hogy az épület tetején legyen a Hegyvidék és egyúttal Buda első műjégpályája.
Példamutatónak nevezte a kezdeményezést Balogh Tibor, a Magyar Jégkorong Szövetség utánpótlás-vezetője. Mint mondta, a most átadott műjégpálya ugyan csak csepp a tengerben, mégis hozzájárul ahhoz, hogy egyszer a vízilabdásokhoz hasonlóan a magyar jégkorongosok is szerepeljenek az olimpián. „A hegyvidéki műjégpálya egyszerre szolgálja a verseny- és a tömegsport népszerűsítését. Ráirányítja a gyerekek figyelmét a korcsolyázásra, a rendszeres testmozgásra, megismerteti velük a játék örömét, hozzájárul ahhoz, hogy ne a tévé és a számítógépezés töltse ki a szabadidejüket” – hívta fel a figyelmet a szakember.
A Sportmax műjégpályája mindennap tíz és este kilenc óra között várja a korcsolyázókat. Délelőtt és kora délután elsősorban a gyerekekre, illetve a családokra számítanak, míg az esti órákban a tízen- és huszonéves fiatalokat szeretnék a pályára csábítani. Számos kényelmi szolgáltatás fogadja a korizókat, az öltözőhelyiség és a büfé mellett egyebek közt lehetőség nyílik az elkopott korcsolyák helyszíni élezésére és bérlésére, valamint a szervezők korcsolyaoktatást is biztosítanak. A belépő árából a Hegyvidék Kártya felmutatói húsz százalék kedvezményt kapnak.

Ám.