Nehéz helyzetű óvodákat segítenek

Megduplázta az önkormányzat az Erzsébet-kilátó centenáriumához kapcsolódó adománygyűjtés bevételét: a közel 300 ezer forintból két borsodi falu, Nagybarca és Sáta óvodája kapott játékokat, illetve a gyerekek egészséges fejlődését elősegítő eszközöket.

A Hegyvidék polgárai már többször bizonyították, hogy szolidárisak rászoruló embertársaikkal szemben, sokan részt vesznek a különböző adománygyűjtő akciókban. Így volt ez a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére indított iskolai programok, illetve az önkormányzat támogatásával szervezett kampányok esetében is. A legemlékezetesebbek: az egy- és kétforintosok gyűjtése a Vakok Batthyány László gyermekotthona javára, a Fejlesztő Napközi Otthon megsegítésére tartott jótékonysági koncert, a Szamos Marcipán kezdeményezésére meghirdetett Marci Pán-akció, amelynek bevételét a Zölderdő Óvoda kapta meg, illetve a Solti György Zeneiskola novemberi hangversenye, amellyel szintén a Vakok Batthyány László gyermekotthonát támogatták.
Még nyáron, az Erzsébet-kilátó centenáriumi ünnepségén született az ötlet, hogy a Szamos Marcipán és az Auguszt cukrászdákban megvásárolható egyes édességek árának egy részét jótékonysági célra ajánlják fel. A hegyvidéki polgárok adakozásából összegyűlt 144 ezer forintot az önkormányzat ezúttal is megduplázta.
– A rendelkezésre álló pénzből a nehéz anyagi körülmények ellenére is példamutatóan működő borsodi óvodáknak próbáltunk segíteni – mesélte az adományokat átadó Gilicze Zoltán. – Nagybarca és Sáta kevesebb figyelmet kapott az áradásokat követően, annak ellenére, hogy mindkét kistelepülés komoly károkat szenvedett.
Az árvíz egyebek között az óvodákban kemény munkával felépített mesevilágokat is elmosta.
Az oktatási iroda januárban munkába álló új vezetője elmondta, hogy a nagybarcai óvodának elsősorban játékokat, tornafelszereléseket és memoritereket vittek. Az ajándékokat közösen bontották ki a gyerekkel, akik kis meglepetésekkel és szívhez szóló műsorral várták a hegyvidéki küldöttséget.
Talán még rosszabb a helyzet a sátai óvodában, amelyet az óvópedagógusok és férjeik közösen próbálnak meg lépésről lépésre felújítani. Sokat köszönhetnek egy budapesti házaspárnak, amely mosógépet vett, és kicserélt több rossz állapotú ablakot. Az intézményben még a papír és a ceruza is hiánycikknek számít, ezért oda főleg a kreativitást fejlesztő játékokat, illetve temperát, zsírkrétát, festékeket és krepp-papírt szállítottak. A gyerekek ott is Mikulás-műsorral várták a vendégeket. Gilicze Zoltán kiemelte: az önkormányzat szeretne hozzájárulni az óvodákban folyó nevelőmunka erősítéséhez, ezért mindkét intézményt bevonja saját szakmai programjaiba.Nehez_helyzetu_ovodakat_segitenek

MM.