Röplabdatoborzó gyerekeknek

A Hegyvidéken alakítaná ki utánpótlásbázisát a Központi Röplabda Akadémia. A Testnevelési Egyetem csapatával létrejött együttműködésnek köszönhetően az akadémiához csatlakozó legügyesebb gyerekek számára biztosított a hosszú távú versenyeztetés és a sportolói karrier.

Az alapoktól indulva újra sikeressé tenni a röplabdát – ez volt a célja Tóth Tamásnak, a szakszövetség idén megválasztott elnökének, amikor 2007-ben megalapította a Központi Röplabda Akadémiát (KRA). Az akadémia arra törekszik, hogy – a sportágban elsőként – a vízilabdásokhoz vagy a focistákhoz hasonló kiszámítható életutat kínáljon a fiatal tehetségeknek. A szakmai munkát egy rendkívül sikerorientált, rátermettségét már több helyütt bizonyító edzői stáb irányítja. Az ügyvezető Foki Róbert, valamint Sákovics Virág, Kleczli Csaba, Hiervarter Ákos, Tóth Zsuzsanna és Horváth András mindannyian a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi karán szerezték tudásukat.
Három évvel ezelőtt az első és a második kerületben indult a toborzás, a kezdetekkor azonban még nem voltak meg a feltételei az utánpótláskorból kilépő játékosok versenyeztetésének. Az idén elhárultak az akadályok, ugyanis sikerült megállapodást kötni a Testnevelési Egyetemmel, amelynek vezetője Németh Lajos mestertanár, edző. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek számára immár adott a lehetőség, hogy viszonylag rövid idő alatt eljussanak egy nemzeti bajnokságban játszó nagycsapat keretébe – tájékoztatta lapunkat a KRA-t vezető Foki Róbert.
Roplabdatoborzo_gyerekeknekA válogatott edzőként az elmúlt két esztendőben az ifjúsági és a juniorkorú lányokkal az Eb-re kijutó szakember az eddigi eredményekről szólva elmondta, az akadémia valamennyi utánpótláscsapata, a szuperminitől a serdülőkig, ott van az első háromban a korosztályos bajnokságokon. A TFSE nagycsapata egyelőre az NB2-ben szerepel, azonban néhány éven belül szeretnének felkerülni az első osztályba, majd az Extraligába.
Ennek kulcsa Foki Róbert szerint az akadémiai rendszer kialakítása, hiszen ezáltal biztosítható a folyamatos utánpótlás, ráadásul a KRA mellett az iskolákban párhuzamosan elvégzett edzésmunka minden eddiginél komolyabb képzést jelent a gyerekek számára.
– Három-négy hegyvidéki iskolával szeretnénk együttműködési megállapodást kötni. Az intézményekben az első osztályosoktól kezdve az összes alsós évfolyamon heti két-három edzést tartanánk, a legjobbak kilencéves koruktól már az akadémia saját, emelt szintű képzésében vennének részt. A rendszer legnagyobb előnye, hogy kétirányú, azaz ha valaki bármilyen okból nem tudná teljesíteni a nagyobb edzésmunkát, visszatérhet az iskolai csapatba – hangsúlyozta Foki Róbert. – Egyelőre csak lánycsapatokat szervezünk, azonban később a fiúkat is bevonnánk a munkába. Az akadémián saját bajnokságot szerveznénk, amelyen az iskolák csapatai jutnának állandó játéklehetőséghez. Arra kell törekedni, hogy a gyerekek éles helyzetekben, idegen csapatok ellen is minél több tétmeccset vívjanak, és megismerjék a siker ízét. Az egészséges rivalizálás, a győzni akarás erősíti a versenyszellemet, és még inkább összekovácsolja a közösséget. Mindezek mellett a szakemberek számára fontos információkkal szolgál a játékosok mentális állapotáról, ami lényeges szempont a kiválasztásnál. Vonzó lehet az is, hogy az akadémia csapatainak meccseit az elképzelések szerint a TFSE felnőtt bajnoki mérkőzései előtt rendeznénk meg, hogy a gyerekeink belekóstoljanak az élsport légkörébe – sorolta a következő év terveit a KRA vezetője, aki úgy látja, hogy a Hegyvidéken minden adott ahhoz, hogy az akadémia „sikertörténetté” váljon.
Az előzetes felmérések mindenesetre azt mutatják, hogy a kerületi iskolák rendelkeznek a szükséges infrastruktúrával és sportszakmai háttérrel. A versenysport szemszögéből is komoly előnyt jelent, hogy a Hegyvidéken az önkormányzat bevezette a mindennapi testnevelést, hiszen ez olyan alapot ad a gyerekeknek, ami mérhető előnyt jelent számukra kortársaikkal szemben.

Em.

További információk: www.kra.hu, roplabdaakademia@gmail.com.